Zack Snyder ’s Justice League: Μια ιστορία λύτρωσης

Zack Snyder ’s Justice League: Μια ιστορία λύτρωσης

Πολλοί ίσως έχετε ακούσει την ταινία Justice League που βγήκε το 2017. Άλλοι ίσως να την είδατε και να σκεφτήκατε τη μία λέξη που σκέφτηκαν οι περισσότεροι: μετριότητα. Κάποιοι από εσάς, όμως, πιθανώς να μη γνωρίζετε πως φέτος βγήκε η πραγματική Justice League, μια ταινία που ναι, πράγματι, ικανοποίησε τις προσδοκίες του κοινού. Αφήστε με να σας εξηγήσω.

Η ταινία Justice League είναι μια ταινία σουπερηρώων που ενώνει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη μερικούς από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της DC, όπως ο Superman, o Batman, η Wonder Woman, ο Flash και ο Aquaman. Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχεια δύο άλλων ταινιών, του Man Of Steel (με πρωταγωνιστή τον Superman) και του Batman V Superman: Dawn Of Justice, αμφοτέρες με σκηνοθέτη τον Zack Snyder (300, Watchmen, Army Of The Dead). Και οι δύο αυτές ταινίες, όμως, δέχτηκαν σφοδρή κριτική (ιδίως για τα σκοτεινά στοιχεία τους), με αποτέλεσμα οι Warner Brothers να παρέμβουν κατά μεγάλο βαθμό στην τελική βερσιόν του Justice League, που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο του 2017.

Αρχικά, και σε αυτήν την ταινία σκηνοθέτης ήταν ο Zack Snyder. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του production, η θετή κόρη του σκηνοθέτη αυτοκτόνησε. Ο Zack χρειάστηκε, όπως ήταν λογικό, τον χρόνο του. Το studio, όμως, ήθελε να τηρήσει τα αρχικά χρονοδιαγραμμάτα, οπότε προσέλαβε τον Joss Whedon, σκηνοθέτη του πολύ πετυχημένου Avengers να ολοκληρώσει την ταινία. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Joss Whedon δεν τελειοποίησε το έργο του Snyder. Αντιθέτως, αλλά με την «ευλογία» πάντα των Warner Brothers γύρισε αρκετές νέες σκηνές κόβοντας αρκετές του Snyder, που σκοπό είχαν να κάνουν την ταινία πιο χαρμόσυνη και ανάλαφρη. Το αποτέλεσμα; Η ταινία που βγήκε το 2017 ήταν ουσιαστικά ένα τέρας του Φράνκενσταϊν και δεν απέδωσε τα προσδοκόμενα.

Snyder Cut

Πολλοί εκ των απογοητευμένων φαν, λοιπόν, βρήκαν ελπίδα στην ιδέα του Snyder Cut, μιας εκδοχής της ταινίας σκηνοθετημένη αποκλειστικά από τον Zack Snyder. Έτσι γεννήθηκε ένα κίνημα με το motto #ReleaseTheSnyderCut. Για τα επόμενα 2,5 χρόνια το κίνημα αντλούσε όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Έτσι, στις 20 Μαΐου του 2020 ανακοινώθηκε πως θα έκανε το ντεμπούτο της το 2021, μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας HBO Max.

Στις 18 Μαρτίου 2021, όταν και ήρθε η μεγάλη στιγμή. Το Zack Snyder’s Justice League, όπως επίσημα ονομάστηκε (Snyder Cut για τους φίλους), έκανε πρεμιέρα, έχοντας διάρκεια 4 ολόκληρων ωρών! Μια ταινία που περιέχει όλες τις σκηνές που γυρίστηκαν, απόλυτα  πιστή στο αρχικό όραμα του Snyder.

Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πως αυτή η ιστορία ήταν μια ιστορία λύτρωσης και δικαίωσης για τον Zack Snyder, αλλά και για τη σύζυγο του, Deborah, που είναι μία εκ των παραγωγών της ταινίας. Είναι, επίσης, μία συγκινητική ιστορία, αν αναλογιστεί κανείς την τραγωδία που έπρεπε να ζήσουν αυτοί οι δύο άνθρωποι. Κάτι που ξεπέρασαν, αλλά δεν ξέχασαν. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Snyder είχαν οργανώσει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για ιδρύματα πρόληψης αυτοκτονιών. Όλη η ταινία, μάλιστα, είναι αφιερωμένη στην κόρη τους, Autumn, όπως επανειλημμένως δήλωσαν.

Όσο για την ίδια την ταινία;

Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για αριστούργημα. Ο Zack Snyder ήταν πάντα εντυπωσιακός στη σκηνοθεσία του, με τις σκηνές slow motion του να ξεχωρίζουν πάντα. Σε αυτήν την ταινία, ξεπερνάει ίσως τον εαυτό του. Παρέχει ένα χάρμα οφθαλμών, ενώ φαίνεται να βρίσκει επιτέλους μια ισορροπία ανάμεσα σε σκοτεινά στοιχεία και χιούμορ στην ταινία. Καταφέρνει, έτσι, να τραβήξει το ευρύ κοινό και να δείξει τι διαφορετικό από την Marvel έχει να προσφέρει η DC και τι της ταιριάζει.

Άξιο αναφοράς είναι το σενάριο, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, νιώθεις ότι θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές κινηματογράφου, αν προσέξεις τρικ που περιέχει. Όσο για τα εφέ, παρά το όχι τόσο μεγάλο budget όπως το 2017, είναι εντυπωσιακά. Εξίσου θεαματική είναι και η ενορχήστρωση του Tom Holkenborg ή Junkie XL, που ανεβάζει στα ουράνια τον επικό χαρακτήρα της ταινίας.

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν και οι πρωταγωνιστές.

Ο Henry Cavill ως Superman αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι γεννημένος για αυτόν τον ρόλο και ο Ben Affleck ως Batman δείχνει πόσα θα μπορούσε να δώσει ακόμα, αν του είχε δοθεί η ευκαιρία. Η Gal Gadot, όπως εξάλλου έκανε και στην εξαιρετική ταινία Wonder Woman, αντιπροσωπεύει επιτυχέστατα την γυναικεία δύναμη και δρα ως ένα εξαιρετικό πρότυπο. Ο Jason Momoa (Aquaman) καταφέρνει να κάνει cool έναν ήρωα που η βασική του δύναμη είναι ότι μιλάει στα ψάρια, ενώ ο Ezra Miller επιτυγχάνει να διαφοροποιηθεί αρκετά από τον Flash του CW και προσφέρει μερικές πολύτιμες στιγμές χιούμορ, όπως και ορισμένες από τις εντυπωσιακότερες σκηνές της ταινίας. Και τέλος (και μόνο τυχαίο είναι ότι τον άφησα για το τέλος), Ray Fischer ως Cyborg. Ένας άγνωστος ηθοποιός υποδύεται έναν χαρακτήρα, ο οποίος είναι αδιαμφισβήτητα η καρδιά της ταινίας. Είναι ο χαρακτήρας που φέρνει την ανθρώπινη χροιά σε μια ταινία που πρωταγωνιστούν ήρωες με δυνάμεις θεών. Είναι, επίσης, ένας χαρακτήρας, που ξεχνάς σχεδόν ότι υπήρχε στην ταινία του 2017, αφού σε εκείνη οι περισσότερες σκηνές του κόπηκαν.

Και εκεί είναι που ξεχωρίζει το Zack Snyder’s Justice League.

Οι 4 ώρες δίνουν την ευκαιρία στην ταινία να ανασάνει και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο κοινό να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον κάθε χαρακτήρα. Παρέχουν, επίσης, τη δυνατότητα στην υπόθεση να χτιστεί σωστά βήμα-βήμα χωρίς κενά και βιασύνες και στους κακούς (ναι, κακούς, όχι μόνο ένας όπως στην αρχική ταινία) να παρουσιαστούν πιο αυθεντικοί με ξεκάθαρα κίνητρα και στόχους.

Η μεγάλη διάρκεια δεν αποτελεί καν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού η ταινία είναι χωρισμένη σε 6 κεφάλαια, συν έναν πρόλογο και έναν επίλογο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα της παρακολούθησής της σαν μια σειρά επεισοδίων. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι αναγκαίο να έχει δει κάποιος τις προηγούμενες ταινίες του franchise ή να είναι λάτρης των ταινιών υπερηρώων, αφού η ταινία μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα και μόνη της.

  Κλείνοντας, θέλω να τονίσω άλλη μια φορά ότι η ταινία Zack Snyder’s Justice League μοιάζει με εντελώς διαφορετική ταινία από την Justice League του 2017. Είναι κλάσεις ανώτερη και για αυτό προτείνω να της δώσετε μια ευκαιρία, ακόμη κι αν δεν είστε λάτρης του είδους, αν όχι για την ταινία, τότε για την συγκινητική ιστορία λύτρωσης του Zack Snyder που τη συνοδεύει

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.