Χρόνος με τον εαυτό σου: Γιατί είναι σημαντικός;

Χρόνος με τον εαυτό σου: Γιατί είναι σημαντικός;

Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον. Θέλει να έχει άλλους ανθρώπους γύρω του και αναζητά την επαφή και την οικειότητα, όποια μορφή και αν έχει. Αυτό-δυστυχώς-που δεν επιδιώκουμε (και συχνά θεωρούμε ταμπού) είναι ο ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό μας. Ο χρόνος στον οποίο θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας, θα ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν και θα καταλάβουμε πως είμαστε η καλύτερη παρέα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Συνήθως αποφασίζουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε εμάς μετά από έναν χωρισμό. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε διαρκώς. Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι μετά από μία μακροχρόνια σχέση γύρισαν και είπαν “Έχω χάσει τον εαυτό μου;”. Σχεδόν όλοι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί όσο βρίσκονταν σε μία σχέση δεν πέρασαν χρόνο μόνοι τους και “γαντζώθηκαν” στο άλλο άτομο. Έγινε η καθημερινότητά τους και όταν αυτή άλλαξε, δεν ήξεραν πώς να συνεχίσουν.

Αλλά γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος με τον εαυτό μου;

Γιατί μπορείς να ασχολείσαι με πράγματα που σε ευχαριστούν

Μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι, το οποίο θα σε γεμίσει και θα σε κάνει να περνάς ευχάριστα. Μπορεί να είναι η ζωγραφική, τα DIYs, η συγγραφή, κάποιο άθλημα, η μαγειρική, ο χορός… Είναι χρόνος που δίνεις εσύ σε εσένα. Αν ασχοληθείς με τα χόμπι σου, θα καταλάβεις ότι δεν χρειάζεσαι κανέναν για να περάσεις καλά αλλά επιλέγεις να δεις άλλους ανθρώπους πάλι για να περάσεις καλά.

Γιατί μπορείς να ασχοληθείς με την σταδιοδρομία και την καριέρα σου

Μπορείς να διαβάσεις για τη σχολή σου ή να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Ή να αφοσιωθείς στο χόμπι σου και να δεις πώς θα το κάνεις επάγγελμα. Άλλα πράγματα που θα σε βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα είναι να βρεις τι είναι αυτό που θα σε γέμιζε ως εργασία και πώς μπορείς να φτιάξεις κάτι δικό σου.

Θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου

Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία ως χαρακτήρας; Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Τι θα ήθελες να δουλέψεις περισσότερο στον εαυτό σου; Μήπως πρέπει να μάθεις να βάζεις τις ανάγκες σου πάνω από όλα και να μην ασχολείσαι τόσο με το αντίκτυπο που έχουν στους άλλους; Ή να μάθεις ποιες είναι οι ανασφάλειές σου και πώς θα τις ελαττώσεις; Αυτό μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις και για να καταφέρεις να τα σκεφτείς όλα αυτά, πρέπει να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου με μοναδικό σκοπό να κατανοήσεις σε βάθος τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου.

Θα γίνεις πιο ανεξάρτητο άτομο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν μάθει να βρίσκονται διαρκώς κοντά σε άλλους, είναι πολύ εύκολο να εξαρτηθείς από τους γύρω σου για πολλά πράγματα. Μπορεί να βασίζεσαι στη μαμά σου ότι θα σε ξυπνήσει, στους φίλους σου ότι θα σε βοηθήσουν με εργασίες ή στη σχέση σου ότι θα σε πηγαινοφέρνει. Παρόλο που είναι πολύ όμορφο να έχεις ανθρώπους να σε φροντίζουν, πρέπει να ξέρεις να κάνεις κάποια πράγματα και μόνος σου. Γιατί αν κάποια στιγμή βρεθείς μόνος, τι θα κάνεις;

Θα μάθεις τι θέλεις από τους γύρω σου

Όταν γνωρίζεις σε βάθος τον εαυτό σου, ξέρεις και τι θέλεις από τα άτομα που σε περιτριγυρίζουν. Τι συμπεριφορά περιμένεις από τους φίλους σου; Τι θέλεις από έναν σύντροφο; Τα άτομα που έχεις γύρω σου είναι εντάξει απέναντί σου; Μπορεί να σου φαίνεται εύκολο αυτό αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αν δεν έχεις μάθει και να λειτουργείς ανεξάρτητα και πώς είσαι σαν άνθρωπος. Αν δεν έχουν προηγηθεί αυτά τα δύο, θα έλκεσαι από ανθρώπους που καλύπτουν τα κενά σου και τις αδυναμίες σου.

Πώς μπορώ να περάσω ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου;

  • Ξεκίνα κάποια δραστηριότητα που πάντα σου άρεσε ή άρχισε να ασχολείσαι με τα χόμπι σου σε καθημερινή βάση.
  • Ξεκίνα να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου και να γράφεις τις απαντήσεις.
  • Στο τέλος της ημέρας κάνε λίγο διαλογισμό.
  • Σκέψου ποια είναι τα όνειρά σου, κατάγραψέ τα και φτιάξε ένα πλάνο με το πώς θα τα κάνεις να πραγματοποιηθούν.
  • Μόλις βρεις τους στόχους σου, συνέχισε να προσπαθείς για να τους υλοποιήσεις.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.