Χρονικά Παράδοξα: Τι είναι;

Χρονικά Παράδοξα: Τι είναι;

Χρονικά Παράδοξα, Time Paradoxes ή Time-Travel Paradoxes είναι ονόματα που έχουν δοθεί σε διάφορα παράδοξα τα οποία θα προκύπταν εφόσον ήταν εφικτό το ταξίδι στον χρόνο. Αλλά τι πραγματικά είναι και ποια χρονικά παράδοξα είναι γνωστά; Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα ορίζοντάς τα.

Βασικές Έννοιες

Τι είναι το χρονικό παράδοξο;

Αρχικά, πριν ορίσουμε το χρονικό παράδοξο ως έννοια, θα πρέπει να ορίσουμε το παράδοξο. Το παράδοξο είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη και όταν συμβαίνει θεωρείται απίστευτο ή μυστηριώδες. Άρα, το χρονικό παράδοξο θα είναι κάτι το οποίο θα συμβεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο και θα επηρεάσει τη γραμμή του χρόνου (timeline) με έναν παράξενο, πέρα από τη λογική μας, τρόπο. Τα χρονικά παράδοξα έρχονται σε αντίθεση με τη λογική του ταξιδιού στον χρόνο. Επίσης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα παράδοξα συνοχής και τις χρονικές επαναλήψεις.

Οι κατηγορίες τους

  • Χρονικό παράδοξο συνοχής: Όταν προκύπτει, δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα στη χρονογραμμή που θα δημιουργήσει αντίθεση μεταξύ του σημείου έναρξης του ταξιδιού και του σημείου προορισμού. Τέτοιο είναι το Παράδοξο του Παππού.
  • Χρονικό παράδοξο επανάληψης: Η επανάληψη δημιουργείται διότι ένα γεγονός του μέλλοντος προκλήθηκε από ένα γεγονός του παρελθόντος, το οποίο με τη σειρά του δημιουργήθηκε από ένα γεγονός του μέλλοντος. Θα το αναλύσουμε στη συνέχεια με το Παράδοξο της Πληροφορίας.

Τα πιο γνωστά Χρονικά Παράδοξα Συνοχής

Το Παράδοξο του Παππού

Έστω ότι θέλεις να ταξιδέψεις στον χρόνο και να σκοτώσεις τον παππού σου. Εάν το κάνεις πριν γνωρίσει τη γιαγιά σου, καθιστάς αδύνατη τη γέννηση του γονιού σου, άρα και τη δική σου. Αφού έχεις σταματήσει να υπάρχεις, τότε ο παππούς σου δεν σκοτώθηκε ποτέ. Γιατί; Τη στιγμή που το έκανες αναίρεσες την ύπαρξή σου και κατά συνέπεια το ταξίδι στον χρόνο, άρα η χρονογραμμή κύλισε ομαλά. Όταν η χρονογραμμή φτάσει στο σημείο του ταξιδιού σου, θα συνεχίσει να συμβαίνει το ίδιο πράγμα.

Το Παράδοξο του Χίτλερ

Παρόμοιο με το παράδοξο του Παππού. Είναι η πιο διάσημη “επιθυμία” των χρονοταξιδευτών στις ταινίες. Έστω ότι γυρνάς πίσω στον χρόνο για να σκοτώσεις τον Χίτλερ, ο οποίος βρίσκεται σε νεαρή ηλικία. Τότε θα αναιρέσεις τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο προχωράει η χρονογραμμή και φτάνει σε εσένα, δεν γνωρίζεις τον Χίτλερ, ούτε έχεις κάποιον λόγο να τον σκοτώσεις έτσι αναιρείς το ταξίδι.

Το Σεξουαλικό Παράδοξο

Έγινε γνωστό από την ιστορία Jocasta’s Crime του Johnathan Harrison. Το παράδοξο (και η ιστορία) λέει ότι μπορείς να γυρίσεις πίσω στον χρόνο, να γνωρίσεις τη μητέρα ή τον πατέρα σου και να γίνεις πατέρας ή μητέρα του εαυτού σου, αντίστοιχα. Πέρα από χρονικό παράδοξο, είναι και βιολογικό παράδοξο. Εφόσον ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από μισό DNA της μητέρας του (x) και μισό DNA του πατέρα του (y), τότε αν κάνει παιδί με έναν γονιό του (έστω με τη μητέρα), η αναλογία DNA θα γίνει κάπως έτσι:

DNA Μητέρας: Χ

DNA Γιου: Χ+Υ

DNA Παράδοξου=X+X+Y=2X+Y, το οποίο είναι διάφορο του X+Y. Άρα ο γιος και το παράδοξο δεν έχουν κοινό DNA άρα δεν μπορεί να γίνει πατέρας του εαυτού του.

Το Παράδοξο του Ατυχήματος

Έστω ότι κάποιος φίλος σου σκοτώνεται σε τροχαίο. Εσύ δημιουργείς μια χρονομηχανή ώστε να τον σώσεις. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεις τη χρονογραμμή, η οποία θέλει να μείνει ίδια. Για να διατηρηθεί η ιστορία, είναι πολύ πιθανό να βρεθείς σε μία κατάσταση που θα σε εμποδίσει να αποτρέψεις το ατύχημα, όπως να είσαι εσύ ο οδηγός του οχήματος που το προκάλεσε.

Το Παράδοξο του Μπίλκερ

Αυτό το παράδοξο συμβαίνει με πολλούς τρόπος στην ποπ κουλτούρα, είτε με ταξίδι στον χρόνο είτε με γνώση του μέλλοντος. Αν ταξιδέψεις στο μέλλον και μάθεις κάτι, για παράδειγμα ότι θα παντρευτείς τον Γιώργο και θα πάρετε διαζύγιο, όταν γυρίσεις στο παρελθόν θα αποφύγεις τη γνωριμία ή τον γάμο με αυτόν τον Γιώργο. Επομένως, καθιστάς αδύνατο το μέλλον.

Χρονικά Παράδοξα Επανάληψης

Το Παράδοξο της Πληροφορίας

Έχεις διαβάσει το Game of Thrones και αποφασίζεις να το δώσεις στον George R. R. Martin. Πώς; Ταξιδεύεις στον χρόνο και τον βρίσκεις σε μία στιγμή που δεν του έχει περάσει από το μυαλό η υπόθεση. Τότε, ο συγγραφέας το εκδίδει και εσύ, στο παρόν, το διαβάζεις. Αλλά ποιος ξεκίνησε το Game of Thrones; Η χρονογραμμή ξεκινάει από το παρελθόν, άρα εφόσον έδωσες το βιβλίο στον George R. R. Martin, το ξεκίνησες εσύ. Αλλά δεν θα του το έδινες αν δεν το είχες διαβάσει πριν το ταξίδι στο χρόνο, άρα το ξεκίνησε εκείνος. Άρα, τι γίνεται;

Το Παράδοξο του Μελλοντικού Εαυτού

Ο μελλοντικός εαυτός σου σε σώζει από μία φαινομενικά αδύνατη να σωθείς κατάσταση. Πολύ γνωστό από σειρές φαντασίας όπου ο χαρακτήρας βρίσκεται αιώνια παγιδευμένος. Τότε, εμφανίζεται ο μελλοντικός εαυτός και τον σώζει, καθώς ήταν αδύνατο να σωθεί αλλιώς. Όταν φτάσεις στη χρονική στιγμή που ταξίδεψε ο μελλοντικός εαυτός σου, θα πρέπει να κάνεις το ίδιο. Αλλά πώς σώθηκε ο μελλοντικός εαυτός; Μήπως βρισκόμαστε σε μια ατέρμονη χρονική επανάληψη; Αν συμβαίνει αυτό, ο μελλοντικός εαυτός που γύρισε πίσω πρώτος, πώς σώθηκε εφόσον δεν δέχτηκε τη βοήθεια που παρείχε;

Λύσεις

Έχουν δοθεί πολλές λύσεις με τις οποίες θα μπορούσε να συμβεί ταξίδι στον χρόνο χωρίς τη δημιουργία παράδοξου. Οι λύσεις αυτές είναι:

  • Ακύρωση: Το ταξίδι στον χρόνο αυτοαναιρείται (παράδοξο του παππού).
  • Αυτοθεραπεία: Μετά την αλλαγή, η χρονογραμμή βρίσκει έναν τρόπο να συνεχιστεί με τη μικρότερη δυνατή αλλοίωση (ναι μεν σκοτώνεις τον Χίτλερ, αλλά ένας άλλος με παρόμοια βιώματα ανεβαίνει στην εξουσία και ξεκινάει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).
  • Πολλαπλά Σύμπαντα: Με το ταξίδι στον χρόνο δεν αλλάζεις το σύμπαν αλλά δημιουργείς ένα παράλληλο όπου συνέβη αυτό που προκάλεσες.
  • Διαγραφή της χρονογραμμής: Η επιθυμητή αλλαγή παραμένει ορατή στο μέλλον αλλά διαγράφονται όλα τα γεγονότα του παρελθόντος. (Αν αποτρέψεις τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα γυρίσεις σε ένα μέλλον με τελείως διαφορετική ιστορία).

Αν σε ενδιαφέρει το ταξίδι στον χρόνο, σου προτείνω ανεπιφύλακτα την ταινία The Butterfly Effect (Το Φαινόμενο της Πεταλούδας). Ο πρωταγωνιστής μπορεί να γυρίσει σε μία χρονική στιγμή του παρελθόντος, στο σώμα του τότε εαυτού του, προκαλώντας αλλαγές στη ροή του χρόνου.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.