Τελικά όντως συνωμοτεί το σύμπαν;

Τελικά όντως συνωμοτεί το σύμπαν;

  «Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις», είναι ένα ρητό που έγινε διάσημο από τον Pablo Coehlo. Στην εποχή μας, συνέχεια ακούμε και για τον περιβόητο «Νόμο της Έλξης», ο οποίος μας λέει να οραματιστούμε αυτό που επιθυμούμε και θα έρθει σε εμάς. Αλλά κατά πόσο έχει το σύμπαν έναν σκοπό;

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους φιλόσοφους, το αν το σύμπαν έχει σκοπό σχετικά με τον άνθρωπο αναλύεται στην ανθρωπική αρχή. Η ανθρωπική αρχή χωρίζεται στην ισχυρή και την ασθενή. Η ισχυρή μάς λέει ότι το σύμπαν «επέλεξε» να δημιουργήσει ένα νοήμων ον και αλληλεπιδρά μαζί του. Η ασθενής, θεωρεί ότι η δημιουργία του ανθρώπου αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός και το σύμπαν δεν φέρει ευθύνη για τις πράξεις μας.

  Είτε πιστέψουμε την ισχυρή, είτε την ασθενή ανθρωπική αρχή, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι άνθρωποι με ισχυρή θέληση τείνουν να είναι και πιο πετυχημένοι. Συχνά μπορεί να πουν ότι δεν προσπαθούν τόσο πολύ ή να επικαλεστούν τον Νόμο της Έλξης. Ταυτόχρονα, βιβλία όπως «Έλεγχος του νου με τη μέθοδο Σίλβα» μάς πείθουν ότι με διαλογισμό και οραματισμό μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Τι ισχύει, όμως;

  Οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη. Μας βοηθάει να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε. Με το να φέρουμε τον εαυτό μας σε πλήρη ηρεμία, είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε το υποσυνείδητό μας. Για παράδειγμα, ας δούμε έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί οραματισμό για να κόψει το κάπνισμα. Κάνει διαλογισμό, ηρεμεί και φαντάζεται τον εαυτό του να μην είναι πλέον καπνιστής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μετά από λίγες μέρες, καπνίζει όλο και λιγότερα τσιγάρα μέχρι που δεν ξανακαπνίζει.  Τι συνέβη; Το σύμπαν του έστειλε ενέργεια που τον έκανε να κόψει το τσιγάρο;

  Φυσικά και όχι. Πρόκειται για αυθυποβολή και προγραμματισμό του υποσυνείδητου. Ο άνθρωπος αυτός, «εκμεταλλεύτηκε» την πλήρη ηρεμία που του έδωσε ο διαλογισμός και έφερε στο μυαλό του εικόνες όπως υγιή πνευμόνια, ρούχα που δεν μυρίζουν τσιγάρο και δροσερή αναπνοή και τις έκανε να μοιάζουν ως κάτι πιο επιθυμητό από αυτό που έχει τώρα, δηλαδή τα αντίθετα πράγματα. Στη συνέχεια, το υποσυνείδητό του τον επηρέασε ώστε να πράξει ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Για να γίνει πιο κατανοητό, ας δούμε πώς λειτουργεί το υποσυνείδητο. Στο υποσυνείδητο βρίσκονται πράγματα που έχουμε βιώσει, δει και ακούσει χωρίς απαραίτητα να τα θυμόμαστε. Αυτά μπορεί να είναι στιγμιότυπα από ταινίες και σειρές, αντιλήψεις του κοινωνικού μας περίγυρου ή ένα πρόσωπο που πέρασε από δίπλα μας στον δρόμο. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και πράξης μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ουσιαστικά, αυτό πετυχαίνουμε με τον οραματισμό.

  Εφόσον γνωρίζουμε και συνειδητά και υποσυνείδητα τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα αποτέλεσμα (για να είμαι υγιής πρέπει να κόψω το κάπνισμα, για να βγάλω λεφτά πρέπει να δουλέψω, για να αδυνατίσω πρέπει να κάνω διατροφή), με το να περάσουμε στο υποσυνείδητό μας πως το αποτέλεσμα είναι πιο ελκυστικό από την τωρινή μας κατάσταση, ξεπερνάμε τα εμπόδια που οι ίδιοι θέτουμε στον εαυτό μας.

  Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δεν μας ενοχλεί η δουλειά ή η νέα μας διατροφή. Ίσα ίσα, κάνουμε αυτό που πρέπει με περισσότερη ένταση και όρεξη. Το ότι δεν ενοχλούμαστε κάνει την προσπάθειά μας πιο εύκολη, έτσι στο τέλος νιώθουμε πως πετύχαμε με πολύ πιο εύκολο τρόπο.

  Άρα, δεν είναι το σύμπαν που συνωμοτεί αλλά εμείς. Το να μην πιστεύουμε, όμως, στις ανώτερες ενέργειες δεν καθιστά τον οραματισμό ασήμαντο. Ίσα ίσα, η εκπαίδευση του υποσυνείδητού μας είναι ένα χρήσιμο και δυνατό εργαλείο για όποιον έχει στόχους.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.