Βιογραφικό: 9 Συμβουλές για τη δημιουργία του

Βιογραφικό: 9 Συμβουλές για τη δημιουργία του

Βιογραφικά, αυτή η μάστιγα! Κάθεσαι, το φτιάχνεις, το κοιτάς, το ξανακοιτάς και πιστεύεις ότι είναι τέλειο. Το στέλνεις και απάντηση καμία. Βέβαια, μπορεί να μην τους άρεσες αλλά πολλές φορές παίζει ρόλο και το ίδιο το βιογραφικό. Επειδή κι εμένα με έχει φάει το άγχος και η στεναχώρια κάθε φορά που το βιογραφικό μου δεν έκανε την επιθυμητή εντύπωση, παρακολούθησα μαθήματα σχετικά με αυτό και έμαθα κάποια πράγματα. Παρόλο που δεν είμαι ειδικός σε αυτό, εύχομαι οι συμβουλές μου να σε βοηθήσουν.

Μελέτησε την αγγελία, τον φορέα και προσάρμοσε το βιογραφικό σου

Μην σταθείς μόνο στις απαιτήσεις. Ψάξε την εταιρία, δες τη φιλοσοφία της, τον τρόπο που λειτουργεί, το εργασιακό περιβάλλον… Ακόμα και αν έχεις όλα τα προσόντα, μπορεί κάτι να μην σου ταιριάζει. Ή και το αντίθετο, να σου “λείπουν” προσόντα αλλά ο εργοδότης να είναι διατεθειμένος να σε προσλάβει αν κάνεις καλή εντύπωση.

Κράτα το όσο γίνεται πιο σύντομο

Ο υποψήφιος εργοδότης σου έχει λάβει πάρα πολλά βιογραφικά, τα οποία διαβάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μία κουραστική διαδικασία και για αυτό, είναι πολύ πιθανό να μην δώσει καν σημασία σε ένα μεγάλο έγγραφο. Το ιδανικό μέγεθος είναι 1-2 σελίδες το πολύ.

Απέφυγε τον μακροπερίοδο λόγο και τις μεγάλες παραγράφους

Όπως σου είπα, ο αναγνώστης λογικά θα έχει ήδη κουραστεί πριν καν δει το βιογραφικό σου. Πολύ μεγάλες προτάσεις και παράγραφοι απλώς το κάνουν πιο κουραστικό για εκείνον. Στη χειρότερη θα το αφήσει, στην καλύτερη θα είναι αρνητικά προϊδεασμένος.

Δεν χρειάζεται παντού φωτογραφία

Αν η θέση για την οποία πας απαιτεί άμεση επαφή με τους πελάτες (π.χ. πωλητής σε κατάστημα, εστίαση ή γραμματειακή υποστήριξη) μία φωτογραφία σε ένα απλό φόντο με καλή ανάλυση είναι σωστή επιλογή. Αν μιλάμε για θέση σε κάποιο γραφείο, καλό θα είναι να το αποφύγεις εκτός αν έχεις κάποια επαγγελματική φωτογραφία ή φωτογραφία αποφοίτησης. Αλλιώς, δείχνει ανωριμότητα.

Ανέφερε τα χόμπι σου συνοπτικά

Τα χόμπι μας δείχνουν πολλά για τον χαρακτήρα μας. Για παράδειγμα, αν ασχολείσαι με κάποιο ομαδικό άθλημα, δείχνεις ότι μπορείς να εργαστείς σε ομαδικό περιβάλλον. Αν παίζεις σκάκι, φαίνεται ότι είσαι εύστροφος. Αν ασχολείσαι με κάποια τέχνη, ο άλλος καταλαβαίνει πως είσαι δημιουργικός. Όλα τα παραπάνω είναι βασικές και επιθυμητές δεξιότητες σε πολλές θέσεις εργασίας.

Αν δεν έχεις προϋπηρεσία, μπορείς να αναφέρεις άλλα πράγματα

  • Εθελοντισμό
  • Εργασίες από τη σχολή σου
  • Προσωπικά σου πρότζεκτ
  • Ακόμα και blogs, σελίδες στα social media ή ερασιτεχνικά site υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζεις και τα “τρέχεις”. Έτσι θα φανείς εργατικό άτομο και όχι άτομο που τα παρατάει.

Ανέφερε τις αποτυχίες σου

Καλά διάβασες! Στη ζωή δεν έχουμε μόνο επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Αλλά αν αναφέρεις κάποια δουλειά που δεν πέτυχε, φρόντισε να γράψεις και τους λόγους ώστε να δείξεις ότι κατάλαβες το λάθος σου. Προσπάθησε όμως να αποφύγεις κάτι του τύπου “Η τάδε εργασία μου δεν πήγε καλά γιατί δεν πρόσεχα στο μάθημα”.

Γράψε το βιογραφικό σου στην γλώσσα που είναι η αγγελία

Φαίνεται σχετικά αυτονόητο. Αν μιλάμε όμως για κάποια ελληνική εταιρία που ανέβασε αγγελία στα αγγλικά, είναι λογικό να σε μπερδέψει. Για να είναι στα αγγλικά, υπάρχει λόγος.

Αν έχεις δουλέψει σε οικογενειακή επιχείρηση, να το αναφέρεις

Ακόμη και αν είναι άσχετο με τη θέση, η οικογενειακή επιχείρηση λαμβάνεται υπόψη για δύο λόγους:

  • Δείχνει ένα άτομο εργατικό και με όρεξη για δουλειά.
  • Δείχνει ένα άτομο με φιλότιμο καθώς μπορεί να εργάζεται χωρίς να έχει τον μισθό που θα έπαιρνε σε μια “ξένη” επιχείρηση αλλά επιλέγει να το κάνει ώστε να βοηθάει την οικογένειά του
  • Στην οικογενειακή επιχείρηση, μαθαίνεις να εργάζεσαι σε διαφορετικά πόστα. Άρα, είναι προϋπηρεσία για πολλές θέσεις εργασίας που την αποκτάς σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτές ήταν οι δικές μας συμβουλές και ελπίζουμε να σε βοήθησαν. Μακάρι να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα τα πάει τέλεια!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.