Υπάρχει ομοφοβία στην Ελλάδα του 2019;

Υπάρχει ομοφοβία στην Ελλάδα του 2019;

Για αυτό το άρθρο δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την ομοφοβία, το οποίο μπορούσε να απαντήσει όποιος ήθελε, ανεξαιρέτου ηλικίας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Σχετικά με τα άτομα που απάντησαν:

Το 70% ήταν γυναίκες, το 25% άντρες και το 5% δεν επιθυμούσε να απαντήσει.

Το 37,5% ήταν άτομα από 15 ετών μέχρι 17, το 55% ήταν άτομα από 18 μέχρι 25, το 5% ήταν άνω των 40 και ένα 2,5% δεν έδωσε ηλικία.

Μία ερώτηση αφορούσε τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Το 45% των ατόμων που απάντησαν δήλωσαν ετεροφυλόφιλοι, το 40% δήλωσαν αμφιφυλόφιλοι, 10% ήταν ομοφυλόφιλοι και ένα ποσοστό 5% δεν έδωσε απάντηση ή απάντησαν πως δεν ήθελαν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους με κάτι συγκεκριμένο.

Παρακάτω παραθέτουμε τις ερωτήσεις που κάναμε και τι συμπεράσματα βγάλαμε.

Η Ελλάδα ανήκει στις Δυτικές χώρες και οι περισσότερες από αυτές έχουν θεσπίσει νομοθεσία που απαγορεύει τον αποκλεισμό και τη ρατσιστική αντιμετώπιση ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας. Στην Ελλάδα τηρείται η νομοθεσία; Πώς θεωρείς ότι παραβιάζεται;

Εδώ όλοι απάντησαν πάνω-κάτω το ίδιο. Παρόλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διακρίσεις από τον νόμο και όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα, υπάρχουν έντονες διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις σε άτομα της LGBTQ+ κοινότητας, διαιωνίζονται αντιλήψεις και στερεότυπα και υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της εργασίας στον ιδιωτικό καθώς πολλά άτομα ή δεν προσλαμβάνονται ή έχουν απολυθεί λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Επίσης, νεαρά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας.

Η ομοφυλοφιλία υπάρχει σε 450 είδη. Η ομοφοβία μόνο σε ένα. Ποιος φαίνεται αφύσικος τώρα;
Έχεις αντιμετωπίσει εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις περιστατικά οποιασδήποτε μορφής βίας λόγω σεξουαλικής ταυτότητας/σεξουαλικού προσανατολισμού; Έχεις γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού;

Εδώ το 7,3% απάντησε πως έχει αντιμετωπίσει περιστατικά βίας, το 26,8% και έχει αντιμετωπίσει και έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, το 39% απάντησε πως κάποιο άτομο που γνωρίζουν έχει αντιμετωπίσει περιστατικά βίας ενώ το υπόλοιπο 26,8% απάντησε πως ούτε εκείνοι ούτε και άτομα που γνωρίζουν έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά βίας.

Αν ναι, ποιας μορφής βίας;

Σε αυτήν την ερώτηση απάντησε το 73,2% που ή είχε αντιμετωπίσει περιστατικά βίας ή ήταν μάρτυρας κάποιου περιστατικού ή και τα δύο και η ερώτηση ήταν πολλαπλής επιλογής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων απάντησαν είπαν πως η βία ήταν λεκτική (93,3%) και το αμέσως επόμενο στη σειρά ήταν η ψυχολογική βία (76,7%). Το 36,7% απάντησε σωματική βία και το 6% σεξουαλική. Σχεδόν όλα τα άτομα επέλεξαν την λεκτική και την ψυχολογική βία. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν δεχτεί σωματική βία ήταν άντρες και μόνο γυναίκες απάντησαν πως έχουν δεχτεί σεξουαλική βία.

Σιχαίνομαι τη λέξη ομοφοβία. Δεν είναι φοβία. Δεν φοβάσαι. Είσαι μαλάκας.
Έχεις βιώσει εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις απόρριψη από κοντινά άτομα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού;

Σε αυτήν την ερώτηση, το 26,8% απάντησε πως ούτε εκείνοι ούτε κάποιοι που γνωρίζουν έχουν βιώσει απόρριψη λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Το 39,1% έχουν βιώσει απόρριψη, και οι μισοί από αυτούς απάντησαν πως και εκείνοι και κάποιοι που γνωρίζουν έχουν βιώσει απόρριψη λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Το υπόλοιπο 17,1% απάντησε πως μόνο κάποιος που γνωρίζουν έχει βιώσει απόρριψη από κοντινά πρόσωπα.

Πόσοι ομοφοβικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Κανείς. Φοβούνται την αλλαγή, ακόμη κι αν μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο φωτεινό.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως παρόλο που βάση νόμου δεν γίνονται διακρίσεις, υπάρχει ακόμα πολλή ομοφοβία στην χώρα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάποιοι λένε πως φταίνε τα περιστατικά που συμβαίνουν στα Gay Prides. Ναι αλλά οι περισσότεροι δεν είναι έτσι και όσοι το κάνουν απλά θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, δεν αποτελούν την πλειοψηφία της LGBT+ κοινότητας. Και η ομοφοβία υπήρχε πολύ πριν τα Gay Prides. Άλλοι λένε πως δεν είναι φυσιολογικό να είσαι ομοφυλόφιλος. Από πότε η αγάπη είναι αφύσικη; Στην τελική, αν σε ενοχλεί απλά μην κάνεις τίποτα, μην καταφτάνεις στην ομοφοβία και τη βία.

Κι εγώ εδώ θα σου δώσω μία συμβουλή: Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου. Μην διαιωνίζεις την κατάσταση με το να μη μιλάς. Κάποιος σου φέρεται βίαια; Κάνε μήνυση! Αν απολυθείς από τη δουλειά σου λόγω της σεξουαλικότητάς σου, κινήσου νομικά, μπορείς να το κάνεις! Αν δεν κάνεις κάτι ναι μεν δεν επιδεινώνεις το πρόβλημα αλλά δεν το λύνεις. Και αν δεν κάνεις κάτι, βοηθάς ώστε να συνεχιστούν τέτοιες συμπεριφορές.

Κάναμε και άλλες δύο ερωτήσεις αλλά δεν θέλουμε να απαντήσουμε με ποσοστά. Την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα σου τη δώσουμε όλοι, εμείς και όσοι απάντησαν ώστε να καταλάβεις πως έχεις άτομα να σε στηρίζουν αν κι εσύ χρειάζεσαι μία συμβουλή. Οι ερωτήσεις ήταν:

Τι θα έλεγες σε ένα άτομο μικρής ηλικίας που δυσκολεύεται να αποδεχτεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό/την σεξουαλική του ταυτότητα;
Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν γονιό που το παιδί του ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα για το πώς να το υποστηρίξει;
Αν είσαι νέος και δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς την σεξουαλικότητά σου:
  • Πρέπει να καταλάβεις πως δεν σε καθορίζει. Είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν πάντα και αν κάποιος σε απορρίψει, δεν σου αξίζει.
  • Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, προσπάθησε να το δεις πιο χαλαρά. Είναι σαν να ανακαλύπτεις τον χαρακτήρα σου, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου.
  • Μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, θα σε βοηθήσει να δεις πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.
  • Μίλα σε κοντινά σου πρόσωπα όπως η οικογένεια και οι φίλοι σου.
Λοιπόν, εγώ λέω ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι απλώς μια μορφή σεξ, είναι μια μορφή αγάπης και αξίζει τον σεβασμό μας για αυτόν τον λόγο.
Αν είσαι γονιός και το παιδί σου ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα:
  • Το παιδί σου δεν άλλαξε, είναι ο άνθρωπος που ήταν πάντα.
  • Μην το απορρίψεις για αυτόν τον λόγο, αν δεν νιώσει αποδοχή από τους γονείς του δεν θα νιώσει ούτε από τον εαυτό του.
  • Να το αγαπάς όπως είναι, αυτό έχει ανάγκη.
  • Είναι πολύ δύσκολο να παραδέχεσαι την σεξουαλικότητά σου, ειδικά στους γονείς σου. Το ότι αποφάσισε να το κάνει σημαίνει πως σε εμπιστεύεται και σε θέλει δίπλα του.
  • Θα ήταν καλό να παρέχεις σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο παιδί σου, όπως θα έκανες και αν ήταν straight. Πρέπει να μάθει κάποια πράγματα σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία του και είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος να του μεταδώσει αυτές τις γνώσεις.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

2 thoughts on “Υπάρχει ομοφοβία στην Ελλάδα του 2019;

Leave a Reply

Your email address will not be published.