9 Λέξεις για να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου

9 Λέξεις για να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου

Γλώσσα. Ένας κώδικας επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, γραπτά και προφορικά και η κάθε χώρα έχει τη δική της. Άλλες γλώσσες ξεχωρίζουν από την προφορά τους, άλλες από τις ιδιαίτερες λέξεις τους. Η ελληνική γλώσσα είναι γνωστή για τον πλούτο της σε λέξεις, που η κάθε μία έχει συνώνυμες αλλά πάντα υπάρχει μια μικρή διαφορά. Σε αυτό το άρθρο, θα σου δώσω μερικές λέξεις που μπορείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου αντί για τις πιο κοινές συνώνυμες.

Αβρός

Αυτή τη λέξη την είδαμε σήμερα στο Instagram. Αβρός είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από αβρότητα, δηλαδή λεπτότητα στους τρόπους. Επίσης σημαίνει απαλός αλλά και χαριτωμένος.

Αφουγκράζομαι

Ένα πανέμορφο ρήμα που συναντάμε συχνά στη λογοτεχνία. Αφουγκράζομαι σημαίνει εστιάζω την προσοχή μου για να ακούσω κάτι. Για παράδειγμα, Όταν πήγα βόλτα στο δάσος αφουγκράστηκα το θρόισμα των φύλλων.

Ευμετάβλητος

Αυτός που μεταβάλλεται εύκολα. Ως χαρακτηριστικό μίας προσωπικότητας ταυτίζεται με τις λέξη ασταθής και αναξιόπιστος αν και δεν είναι ταυτόσημα. Ευμετάβλητο μπορεί να είναι και ένα άψυχο αντικείμενο, όπως ένας χώρος με μεγάλη δυνατότητα αλλαγών.

Μειδίαμα

Το αμυδρό, συχνά μη αντιληπτό χαμόγελο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

Νωχελικός

Αυτός που χαρακτηρίζεται από νωχέλεια, δηλαδή αποφεύγει σωματική ή σωματική προσπάθεια λόγω ανίας ή αδιαφορίας.

Συνδαιτυμόνας – Ομόσιτος – Ομοτράπεζος

Αυτός που τρώει στο ίδιο τραπέζι με κάποιον άλλο, συχνά σε επίσημο γεύμα.

Τροχοπέδη

Το φρένο. Μεταφορικά το εμπόδιο. Λανθασμένα, χρησιμοποιείται ως ουδέτερο αλλά είναι θηλυκό, δηλαδή η τροχοπέδη.

Φενάκη

Στην κυριολεξία σημαίνει περούκα. Μεταφορικά σημαίνει ψέμα και κοροϊδία.

Λεξιθηρία

Παρόλο που οι λέξεις έχουν τοποθετηθεί με αλφαβητική σειρά, την άφησα εσκεμμένα για το τέλος. Η αναζήτηση λέξεων με σκοπό τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, δηλαδή αυτό που έκανα για να γράψω το άρθρο και αυτό που κάνεις εσύ διαβάζοντάς το.

Εσύ ποιες λέξεις από αυτές θα χρησιμοποιείς; Επίσης, έχεις κάποια να προτείνεις; Σχολίασε από κάτω!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.