Μπορούν δύο καλλιτέχνες να είναι μαζί;

Μπορούν δύο καλλιτέχνες να είναι μαζί;

Καλλιτέχνης. Όταν ακούς αυτή τη λέξη τι σου έρχεται στο μυαλό; Ίσως ένας μοναχικός ζωγράφος, ένας απελευθερωμένος χορευτής, ένας έξυπνος συγγραφέας, ένας θλιμμένος μουσικός ή ακόμα και ένας ηθοποιός που ξέρει να βάζει τον εαυτό του στη θέση κάποιον χαρακτήρων και να τους υποδύεται. Αυτές είναι οι πιο γνωστές μορφές τέχνης, αλλά δεν θα τις αναλύσουμε τώρα. Τώρα θέλω να θέσω ένα ερώτημα και να προσπαθήσω να το αναλύσω. Θα μπορούσαν ποτέ δύο καλλιτέχνες να είναι μαζί; Μπορεί να μη σου φαίνεται τόσο δύσκολο ερώτημα, αλλά πίστεψέ με, είναι. Γιατί;

Γιατί οι καλλιτέχνες δεν είναι οι άνθρωποι που θα βρουν μια οκτάωρη εργασία, θα γυρίσουν στο σπίτι τους, θα πάνε μια βόλτα ή θα δουν λίγη τηλεόραση και θα επαναλάβουν την ίδια ρουτίνα. Το μυαλό του καλλιτέχνη δε σταματάει ποτέ να δουλεύει. Να ψάχνει, να μαθαίνει, να σκέφτεται, να δημιουργεί και να τροποποιεί απόψεις και μέσα από αυτό να δημιουργεί κάτι χειροπιαστό που να εκφράζει τα συναισθήματά του. Τότε γιατί δύο τέτοιοι άνθρωποι να μην μπορούν να είναι μαζί;

Ας δούμε πρώτα την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης είναι ανήσυχο πνεύμα. Δεν εφησυχάζεται με μια δουλειά που του δίνει έναν αξιοπρεπή μισθό, με μια σχέση που δεν έχει ένταση, με μια σταθερή ρουτίνα. Αλλά αν έπρεπε να χωρίσω τους καλλιτέχνες σε κατηγορίες, θα έφτιαχνα δύο. Αυτόν που χάνεται στο πολύχρωμο μυαλό του και αυτόν που χάνεται στα πολύχρωμα σύννεφα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι καλλιτέχνες που είναι λίγο θλιμμένοι, λίγο απογοητευμένοι, ίσως και να νιώθουν πως δεν ανήκουν κάπου. Σκέφτονται, αναλύουν, χάνονται στις σκέψεις τους και στον εαυτό τους. Από εκεί πηγάζει και η δημιουργικότητά τους. Θα δουν την ομορφιά στα πιο απίθανα μέρη, σε ένα στραβό χαμογελάκι, σε ένα πεσμένο φύλλο, σε ένα παιδί που κάνει κούνια. Σκέψου τον Kurt Cobain.

Οι καλλιτέχνες της δεύτερης κατηγορίας είναι χαμένοι στα σύννεφα και συγχρόνως πατάνε κάπως και στη γη. Ξέρουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τα βλέπουν όλα όμορφα και ιδανικά και προχωράνε με πυξίδα τα θέλω τους. Σε αντίθεση με τους πρώτους, δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος, η κριτική, η εικόνα. Τους ενδιαφέρει να κυνηγήσουν και να πετύχουν τα όνειρά τους, όποια και να είναι αυτά. Μία λέξη είναι αυτή που τους χαρακτηρίζει: Ελευθερία. Ως παράδειγμα θα σου δώσω τη Stevie Nicks.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα ήταν μία σχέση με δύο καλλιτέχνες, λοιπόν.

Δύο άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας θα ήταν μια ατέρμονη μάχη. Οι σκέψεις του ενός θα έτρωγαν τον άλλον. Και οι σκέψεις του καθενός θα έτρωγε πάνω από όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Και ας μην ξεχνάμε τις μοναξιές. Δύο άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά, δεν μπορούν να φτιάξουν μια παρέα. Από την άλλη, μπορείς να φανταστείς και δύο ελεύθερα, ονειροπόλα πουλιά μαζί; Που δεν θα μπορούν να δουν το κακό και τα προβλήματα και που θα κυνηγάνε συνέχεια κάποιο όνειρο; Ακούγεται ρομαντικό αλλά αυτή η κατηγορία καλλιτεχνών έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Το εγώ τους είναι πάνω από όλα. Δύσκολα θα κάνουν υποχωρήσεις ή θα βάλουν ξένες ανάγκες πάνω από τις δικές τους. Αν νιώσουν, θα νιώσουν πολύ αλλά τους είναι πολύ εύκολο να αποστασιοποιήσουν τον εαυτό τους, να βάλουν τη λογική μπροστά και να σηκωθούν να φύγουν. Για τον εαυτό τους. Πώς μπορούν δύο εγωιστές να είναι μαζί;

Τα ετερώνυμα είναι αυτά που έλκονται, όχι τα ομώνυμα.

Αν, όμως, ενώναμε τις δύο αυτές κατηγορίες; Εκεί είναι το σημείο που δυσκολεύομαι και δεν μπορώ να βγάλω ένα συμπέρασμα. Θα είχαμε δύο ευαίσθητους ανθρώπους, μεν, που θα μπορούσαν να μοιραστούν τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Τα αδύναμα σημεία του ενός θα τα κάλυπταν τα δυνατά σημεία του άλλου και θα αλληλοσυμπληρώνονταν, σαν ένα γιν γιαν. Από την άλλη, δε, ο πρώτος θα ένιωθε μια διαρκή ανασφάλεια και έναν φόβο πως οι συνθήκες δεν λειτουργούν υπέρ της σχέσης τους. Ο δεύτερος θα νευρίαζε και θα κουραζόταν από την παθητικότητα και η ανασφάλεια του πρώτου.

Εκεί, μπορώ να σκεφτώ δύο σενάρια. Είτε έναν έρωτα βγαλμένο από βιβλίο ή μια ολική καταστροφή. Τίποτα ενδιάμεσο, μαύρο και άσπρο, μέρα και νύχτα. Αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω κάποια στιγμή αν τελικά μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένη σχέση μεταξύ των δύο αυτών προσωπικοτήτων.

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.