Η αθώωση της Μελέκ Ιπέκ ήταν μια νίκη

Η αθώωση της Μελέκ Ιπέκ ήταν μια νίκη

  Πριν από τρεις μήνες, η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ φυλακίστηκε για τον φόνο του συζύγου της. Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή κάθειρξης έξι ετών, καθώς τα τουρκικά δικαστήρια σπάνια θεωρούν τη δολοφονία του συζύγου ως νόμιμη άμυνα.

  Η Μελέκ Ιπέκ, μητέρα δύο παιδιών, σκότωσε τον σύζυγό της μετά από δώδεκα χρόνια γάμου. Δώδεκα χρόνια γάμου για τον νόμο, δώδεκα χρόνια σκλαβιάς και βασανιστηρίων για την ίδια. Ο σύζυγός της την κακοποιούσε, τη βίαζε, την έδενε… Λίγο πριν τον θάνατό του, χτύπησε και βίασε την Ιπέκ. Στη συνέχεια την έδεσε στο μπάνιο, τη βίασε ξανά και την απείλησε με όπλο. Εκείνη βρήκε την ευκαιρία να του πάρει το όπλο και τον σκότωσε.

 Μπορείς να χαρακτηρίσεις κάτι τέτοιο δολοφονία; Μπορείς να το χαρακτηρίσεις κάτι άλλο πέρα από νόμιμη άμυνα;

  Αν ήταν δολοφονία εκ προ μελέτης, η Μελέκ Ιπέκ δεν θα καλούσε κατευθείαν την αστυνομία λέγοντάς τους τι έχει κάνει. Δεν θα ακούγονταν στο δικαστήριο οι φράσεις «Δεν ήθελα να τελειώσει έτσι. Είχα σκεφτεί εγώ να βάλω τέλος στη ζωή μου», «Μόλις φυλακίστηκα σκέφτηκα ότι απόψε δεν θα με δείρει κανείς»  και «Ήθελα να σώσω τα παιδιά μου». Αυτή η γυναίκα δεν είναι μία δολοφόνος αλλά μια γυναίκα, μια μητέρα, ένας άνθρωπος σε νόμιμη άμυνα. Έπρεπε να σώσει τη ζωή της, να προστατεύσει τα παιδιά της και να σώσει την αξιοπρέπειά της ως άνθρωπο, να σταματήσουν να καταπατώνται κάθε μέρα τα ανθρώπινα δικαιώματά της, πρώτα από τον σύζυγό της.

  Το δικαστήριο το αναγνώρισε. Μετά από 108 μέρες κράτησης, αυτή η γυναίκα αθωώθηκε, είναι πλέον ελεύθερη. Ελεύθερη από τον νόμο, ελεύθερη από τη βία. Και δηλώνει «Το μόνο που θέλω είναι να κοιμηθώ με τα παιδιά μου απόψε».

  Η αθώωση της Μελέκ Ιπέκ ήταν μία νίκη μετά από τόσους αγώνες γυναικών της Ανατολής αλλά και οργανώσεων και κινημάτων της Δύσης.  Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά για τις γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου δεν τους αναγνωρίζονται βασικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ώστε καμία γυναίκα να μην θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της, καμία μάνα να μη φοβάται για την ασφάλεια των παιδιών της.

  Ήταν μία νίκη για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Και θα συνεχίσουμε τους αγώνες, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε όλες αυτές οι ιστορίες τρόμου να έχουν αίσιο τέλος και οι μητέρες να κοιμούνται το βράδυ με τα παιδιά τους. Μέχρι αυτές οι ιστορίες τρόμου να είναι μόνο αυτό, μυθοπλασίες.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.