Φυσιογνωμισμός – τι είναι και πως τον χρησιμοποιώ;

Φυσιογνωμισμός – τι είναι και πως τον χρησιμοποιώ;

Σίγουρα σου έχει τύχει να μαντέψεις κάποια συνήθεια ενός ατόμου που δεν γνωρίζεις πολύ καλά ή να προβλέψεις την αντίδραση του σε μία κατάσταση. Όχι, δεν είναι κάποιου είδους μαγεία, ούτε έχεις την έκτη αίσθηση. Αυτό που έκανες στην πραγματικότητα, αν και υποσυνείδητα, είναι πιθανότατα η χρήση του Φυσιογνωμισμού. Ο Φυσιογνωμισμός είναι η μέθοδος κατά την οποία ανακαλύπτουμε ή προβλέπουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα ενός ατόμου βάσει χαρακτηριστικών του προσώπου του.

Πριν όμως ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε πως μπορούμε να αποκτήσουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες για το άτομο που έχουμε απέναντι μας, πρέπει να τονιστούν κάποια σημαντικά πράγματα:

Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Αν και κάποιες τεχνικές (όπως ο φυσιογνωμισμός) θα σε βοηθήσουν να έχεις μια καλύτερη εικόνα για έναν άνθρωπο, η ακρίβεια των πληροφοριών δεν είναι απόλυτη. Μην «βάζεις ετικέτα» σε ανθρώπους χωρίς να τους γνωρίσεις πρώτα, αλλιώς θα αντιμετωπίσεις σύντομα παρεξηγήσεις.

Μπορεί να «εκπέμπεις» είτε θετικά είτε και αρνητικά στοιχεία.

Κάποια πρόσωπα τείνουν περισσότερο προς μία κατεύθυνση από κάποια άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να δίνουν διαφορετική εντύπωση στους άλλους πριν τους γνωρίσει κανείς από κοντά.

Αναγνωρίζοντας ποια στοιχεία του προσώπου μπορούν να μας δώσουν τις περισσότερες πληροφορίες

Είναι σημαντικό στον Φυσιογνωμισμό να κοιτάμε την γενική εικόνα και να μην κολλάμε σε λεπτομέρειες. Αν και μεμονωμένα χαρακτηριστικά μπορούν να μας πουν κάποια πράγματα, ο συνδυασμός αυτών είναι που μετράει περισσότερο. Μία λεπτομέρεια σε ένα πρόσωπο μπορεί να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό σε ένα άλλο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον παρακάτω άνδρα*:

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος είναι μάλλον το βλέμμα του.

Η καμπύλη των φρυδιών του είναι πολύ ομαλή και το δέρμα ανάμεσα σε αυτά δεν είναι ζαρωμένο, αυτό δείχνει πως βρίσκεται σε χαλαρή κατάσταση.

Ταυτόχρονα, τα μάτια του, αν και σχετικά με το πρόσωπο του μικρά, είναι αρκετά ανοιχτά αλλά χαλαρά. Οι κόρες του δεν είναι διεσταλμένες και δεν υπάρχουν ρυτίδες μεταξύ των ματιών και της μύτης. Υπάρχουν όμως ρυτίδες στην εξωτερική πλευρά των ματιών του, που δείχνει πως ο άντρας όταν χαμογελά, το δείχνει και με τα μάτια του.

Αυτά τα στοιχεία συνολικά λένε πως ο άντρας αυτός νιώθει άνετα και έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Πιθανότατα έχει καλές κοινωνικές δεξιότητες και μπορεί να επηρεάσει κατά βούληση τους ανθρώπους γύρω του. Το αν το κάνει με θετικό ή αρνητικό σκοπό είναι άλλο θέμα και δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για τέτοια πρόβλεψη.

Κάτι άλλο που μπορούμε να δούμε είναι η περιοχή του στόματος, η οποία τραβάει επίσης ιδιαίτερα την προσοχή.

Αν και όχι ιδιαίτερα ογκώδες, το σαγόνι του είναι συμμετρικό, τα γένια του περιποιημένα, το σχήμα των χειλιών του σαφές και το μουστάκι του κομμένο κοντό.

Το στόμα του είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο και ο ίδιος το γνωρίζει και ξέρει να το χρησιμοποιεί.
Η γενική εικόνα του σημείου αυτού δείχνει πως ο άντρας δεν ντρέπεται να μιλήσει δυνατά μπροστά σε κοινό, κάνει εκτεταμένη χρήση του προφορικού λόγου και έχει ανεπτυγμένη την ικανότητα να πείθει χρησιμοποιώντας τον.

Αυτό συμβαδίζει με την πρόβλεψη που κάναμε για την περιοχή των ματιών. Άρα μπορούμε να πούμε πως το πρόσωπο του άντρα είναι συνεπές ως προς τις πληροφορίες που εκπέμπει.

Ας δούμε ένα δεύτερο παράδειγμα*:

Παρατηρούμε για αρχή το σχήμα του κεφαλιού, το οποίο αν και μακρόστενο είναι κάπως τετραγωνισμένο, ενώ το πρόσωπο του είναι μεγάλο. Αυτό μπορεί να μας πει πως ο άντρας είναι κάπως ενεργητικός και ίσως ενθουσιώδης.

Τα μάτια του είναι πιο σφιχτά και σε εγρήγορση, σαν να είναι έτοιμος να δει το οτιδήποτε πρόκειται να συμβεί γύρω του, ενώ τα φρύδια του είναι τελείως χαλαρά.

Αυτά μας λένε πως έχει συνηθίσει να είναι σε ετοιμότητα, να σκέφτεται και να αντιδρά γρήγορα. Κάτι τέτοιο συνήθως έχει αρνητική πηγή και μπορεί να σημαίνει, μεταξύ άλλων, ενδοοικογενειακή βία ή γενικά οικογενειακά προβλήματα, μεγάλωμα σε άσχημη γειτονιά ή απλά πίεση στον κοινωνικό ή επαγγελματικό τομέα.

Η μεγάλη μύτη σε συνδυασμό με το μεγάλο, στρογγυλεμένο πηγούνι πιθανότατα δείχνουν πως κρατάει καλές σχέσεις με την οικογένεια του και, πέρα πιθανών διαμαχών μεταξύ τους, είναι αρκετά δεμένος με τους γονείς του.

Ο συνδυασμός του μεγάλου πηγουνιού και το διακριτικό αλλά στραβό χαμόγελο λέει πως, άσχετα με την ικανότητα του στους διάφορους τομείς της ζωής του, είναι ιδιαίτερα υπερήφανος με τον εαυτό του όταν καταφέρνει κάτι, αλλά ταυτόχρονα πολύ απογοητευμένοςόταν αποτυγχάνει σε κάτι. Αντιδρά δηλαδή έντονα, κάτι που συμφωνεί με την πρόβλεψη από το σχήμα του κεφαλιού του.

Είναι ο φυσιογνωμισμός ό,τι χρειάζομαι για να δημιουργήσω μια σχέση;

Γενικά ο Φυσιογνωμισμός χρειάζεται συνεχή εξάσκηση για να αναπτυχθεί και είναι εξαιρετικά χρήσιμος, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις κοινωνικές σχέσεις. Μην ξεχνάμε, όμως, πως πρέπει να χρησιμοποιείται απλά για να μας προετοιμάσει για μια γνωριμία και όχι ως κάτι τελικό.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τον Συμπεριφορισμό και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τον Φυσιογνωμισμό.

*Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι δωρεάν stock εικόνες από το διαδίκτυο.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.