Φθινόπωρο: Η ανεπίσημη Πρωτοχρονιά

Φθινόπωρο: Η ανεπίσημη Πρωτοχρονιά

Φθινόπωρο, η ανεπίσημη Πρωτοχρονιά… Αυτό το άρθρο είναι κάπως διαφορετικό. Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου ώστε να βοηθήσω όποιον νιώθει πως ήρθε ο καιρός για μια αλλαγή, μιας και ήρθε Φθινόπωρο. Και η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να μοιράζομαι με τους αναγνώστες μου τις σκέψεις μου, με κάνει να νιώθω πιο κοντά σας.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ δεν θέλησα να κάνω τη “νέα αρχή” μου τον Ιανουάριο αλλά τον Σεπτέμβριο. Για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί τότε ξεκινάει το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος και κατ’επέκταση η ρουτίνα και οι δραστηριότητές μου. Επίσης γιατί τον Σεπτέμβρη είναι τα γενέθλιά μου (Ζυγοί ενωθείτε!) και ήθελα ο νέος χρόνος της ζωής μου να με βρει ανανεωμένη. Και μάλλον δεν είμαι η μόνη που το σκέφτεται έτσι.

Κάνοντας μια αναδρομή στο μυαλό μου, συνειδητοποιώ πως πολλές φιλικές ή ερωτικές σχέσεις (δικές μου και μη) άρχισαν, τελείωσαν ή δοκιμάστηκαν το Φθινόπωρο. Πολλοί άνθρωποι επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανανεωμένοι, με νέα εμφάνιση και ακόμα και αλλαγές στον ίδιο τους τον χαρακτήρα. Γιατί πολύ απλά μιλάμε για την εποχή του επαναπροσδιορισμού. Θα μου πεις τώρα, πώς γίνεται σε τόσο μικρό διάστημα να αλλάζει τόσο ένας άνθρωπος; Είναι πολύ απλό. Θα σου απαντήσω.

Είχα κάποτε μια κουβέντα με έναν παλιό μου καθηγητή. Εγώ μικρό κι αθώο κοράσιο, έκλαιγα για έναν έρωτα. Και γύρισε και μου είπε “Ξέρεις, είστε σε άλλη φάση ζωής”. Εγώ δεν το κατάλαβα, καθώς είχαμε μόλις δύο χρόνια ημερολογιακά και έναν χρόνο ακαδημαϊκά διαφορά. Και μου είπε έναν βασικό κανόνα της ζωής που ποτέ δεν θα βγάλω από το μυαλό μου. Από τα 0 μέχρι τα 25 ο ένας χρόνος είναι τεράστια διαφορά. Τα μικρά παιδιά εξελίσσονται κάθε χρόνο. Μετά έρχεται η εφηβεία. Μετά οι πρώτες σκέψεις για το μέλλον, η απόφαση αν θα δώσεις Πανελλήνιες, η επιλογή κατεύθυνσης, η χρονιά προετοιμασίας και το μετά. Τα τελευταία έρχονται μόνο σε τρία χρόνια. Θες να πιάσουμε το Πανεπιστήμιο; Σκέψου μόνο πως στο πρώτο έτος θέλεις να παρτάρεις και μόνο δύο χρόνια αργότερα σκέφτεσαι πώς να μην αφήσεις μαθήματα και να πάρεις το πτυχίο.

Οι παραμονές του τρίτου έτους εμένα με βρήκαν μπερδεμένη. Είχα όρεξη να εξελιχθώ σαν άνθρωπος. Ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου, να γεμίσω το βιογραφικό μου, να ασχοληθώ με τη δουλειά μου και παράλληλα να απολαύσω και τα δύο τελευταία χρόνια που (εύχομαι) να μου απομένουν ως φοιτήτρια. Πέρασα καιρό να σκέφτομαι τι θέλω να κάνω και να προσπαθώ να πάρω αποφάσεις. Κάποιες τις πήρα, κάποιες πρόλαβαν πάρθηκαν για μένα και πολλά νέα πράγματα προέκυψαν. Και κατάλαβα πως είχα ανάγκη την αλλαγή, την ανανέωση, τη νέα αρχή και ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω ώστε να συνεχίσω τη ζωή μου χωρίς απωθημένα, χωρίς να σκέφτομαι “Τι θα είχε συμβεί αν”. Έτσι, ξεκίνησα να γράφω σε ένα τετράδιο, όπως κάποτε μικρή έγραφα το ημερολόγιό μου. Έθεσα τους στόχους μου, εξέφρασα τις αμφιβολίες μου και πήρα τις αποφάσεις μου χωρίς να τις σκεφτώ. Γιατί είμαι και Ζυγός και αυτό που πρέπει να κάνουμε οι Ζυγοί είναι να αποφασίζουμε αυθόρμητα αλλιώς δεν θα αποφασίσουμε ποτέ.

Άκου να δεις, η ζωή είναι μικρή και τα νιάτα πολύ μικρότερα. Για αυτό μην κάθεσαι να κολλάς σε λεπτομέρειες, ζήσε τη ζωή σου, κάνε λάθη, κάνε σωστά και μάθε από όλα αυτά. Αν θέλεις μια καλύτερη δουλειά, ψάξε. Αν δεν σου ταιριάζουν οι φίλοι σου, βρες άλλες παρέες. Αν δεν σε καλύπτει η σχέση σου, τελείωσέ την. Βρες ένα καινούργιο χόμπι, βάψε τα μαλλιά σου μπορντοροδοκόκκινα, βγες έξω με δύο διαφορετικά παπούτσια. Ξεκίνα διαφορετικά τη νέα αυτή χρονιά και φτάσε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλεις να γίνεις.

Καλό Φθινόπωρο, λοιπόν…

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.