Ενσυναίσθηση: Μήπως είσαι ενσυναισθητικός;

Ενσυναίσθηση: Μήπως είσαι ενσυναισθητικός;

Ενσυναισθητικός: ο άνθρωπος που διαθέτει ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση: Η ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί κάποιος τα συναισθήματα των άλλων. Συνήθως χρησιμοποιείται η αγγλική λέξη empath αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τη λέξη εμπαθής, έχουν σχεδόν αντίθετη σημασία. Πέρα από την κατανόηση των συναισθημάτων, οι ενσυναισθητικοί μπορούν να καταλάβουν την ενέργεια, την αύρα των γύρω τους. Ή καλύτερα την ψυχοσύνθεση και τις προθέσεις τους, χάρη στην ανεπτυγμένη διαίσθηση που διαθέτουν. Παρόλο που μοιάζει με ένα πολύ χρήσιμο και όμορφο “χάρισμα” έχει τα υπέρ και τα κατά του. Σε αυτό το άρθρο, θα σου πω τα χαρακτηριστικά ενός ενσυναισθητικού και αν είσαι κι εσύ πώς μπορείς να περιορίσεις τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σου προκαλέσει αυτή σου η ικανότητα.

Σημάδια ότι είσαι ενσυναισθητικός

 • Μπορείς να κατανοήσεις πλήρως τα συναισθήματα των άλλων και να τα νιώσεις σαν να είναι δικά σου
 • Έχεις μία τάση να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ψυχική υποστήριξη και είναι σαν να τους “μαγνητίζεις” όταν θέλουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους
 • Σου αρέσει να παρέχεις φροντίδα σε ανθρώπους, ζώα και φυτά
 • Έχεις αυξημένη διαίσθηση
 • Σε ηρεμεί να βρίσκεσαι κοντά στη φύση
 • Δεν σου αρέσουν τα μέρη με συνωστισμό και σε κάνουν να νιώθεις εξάντληση
 • Δεν σου αρέσουν οι καυγάδες
 • Δυσκολεύεσαι να μην νοιαστείς για τα προβλήματα των άλλων
 • Η οικειότητα και το να βρίσκεσαι κοντά σωματικά με κάποιον μπορεί να σου προκαλέσει άγχος και κούραση
 • Δυσκολεύεσαι να θέσεις όρια
 • Νιώθεις την ανάγκη να περνάς χρόνο μόνος/η σου
Η ενσυναίσθηση είναι το φάρμακο που χρειάζεται ο κόσμος

Προβλήματα που μπορεί να σου προκαλέσει η ενσυναίσθηση

 • Βρίσκεσαι συχνά σε τοξικές σχέσεις
 • Αισθάνεσαι εξάντληση και έχεις απότομες εναλλαγές συναισθημάτων
 • Στις διαπροσωπικές σου σχέσεις μπερδεύεις τα συναισθήματά σου με του άλλου ατόμου
 • Δραστηριότητες που μπορεί να σου αρέσουν-οι έξοδοι σε πολυσύχναστα μέρη, το σεξ, το ραντεβού και η γνωριμία με νέα άτομα-σε κουράζουν και σου δημιουργείται άγχος.
 • Έχεις την τάση να υπεραναλύεις καταστάσεις.
Το διάβασμα είναι άσκηση ενσυναίσθησης. Μια άσκηση για να μπεις στη θέση κάποιου άλλου για λίγο.

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα;

Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου

Κάθισε και σκέψου τι περιμένεις από τους γύρω σου, τι θέλεις από έναν δικό σου άνθρωπο, ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και πώς μπορείς να δουλέψεις τις αδυναμίες σου. Έτσι θα μάθεις να θέτεις υγιή όρια στις σχέσεις σου.

Αφιέρωσε λίγα λεπτά πριν κοιμηθείς για να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις τις ενέργειες των γύρω σου

Σε αυτό βοηθάει ο διαλογισμός. Θυμήσου ποιοι σε επηρέασαν συναισθηματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και οραματίσου αυτό το φορτίο να φεύγει από πάνω σου. Επίσης μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παίξεις με το κατοικίδιό σου ή να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι.

Μίλα στους γύρω σου

Το ότι η ενσυναίσθηση σε κάνει καλό ακροατή, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις την ανάγκη να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου. Εξήγησε στους δικούς σου ανθρώπους ότι νιώθεις σαν να “απορροφάς” κάποια συναισθήματα και ότι μπορεί να γίνει κουραστικό. Θα σε καταλάβουν και δεν θα φαίνεσαι αγενής ή απόμακρος.

Προσπάθησε να μην υπεραναλύεις καταστάσεις αλλά να σκέφτεσαι ποιοτικά

Αντί να δημιουργείς σενάρια και να σκέφτεσαι “Τι θα συμβεί αν…” ή “Τι θα είχε συμβεί αν…”, προσπάθησε να σκέφτεσαι τι θέλεις να συμβεί, πώς θα το κάνεις να συμβεί και απλώς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αν δεν πάνε τα πράγματα όπως επιθυμείς, απλώς θα συνεχίσεις τη ζωή σου.

Πέρνα χρόνο κοντά στη φύση

Πήγαινε στη θάλασσα, στο δάσος, στο βουνό ή ακόμα και στον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Χαλάρωσε, ανέπνευσε και συγκεντρώσου στις επιθυμίες σου, στις σκέψεις σου και στα συναισθήματά σου.

Αν αισθάνεσαι έτσι στην καθημερινότητά σου, το πιθανότερο είναι ότι είσαι ενσυναισθητικός. Δεν χρειάζεται, όμως, να εστιάζεις στα άσχημα πράγματα καθώς αντιμετωπίζονται. Εστίασε στο ότι μπορείς να βοηθάς, να συμπονείς και να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.