Ένα κομμάτι του παζλ

Παζλ, μια ασχολία που πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει με τα πρώτα παιδικά μας χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι ένα χόμπι το οποίο αντιστοιχεί αποκλειστικά σε παιδιά. Είναι ένας όμορφος τρόπος να περάσει τον ελεύθερό του χρόνο ακόμη κι ένας ενήλικος.

Τα πολυάριθμα οφέλη

  • Ένα παζλ μπορεί να είναι συναρπαστικό, μια εμπειρία που θα σε γεμίσει ψυχικά.
  • Είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
  • Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να προσδώσει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης όταν ολοκληρωθεί το έργο. Συνήθως στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για παζλ των 500, 1000, 2000 ή και περισσότερων κομματιών. Αυτό σημαίνει πως δυστυχώς είναι ένα αρκετά χρονοβόρο χόμπι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει να επενδυθεί τόσος χρόνος.

Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά τι προσφέρει στην τελική ένα παζλ; Μόνο το αίσθημα της ικανοποίησης όταν το τελειώσεις; Σιγά τα αυγά. Κι όμως, προσφέρει πολλά περισσότερα.

Αρχικά, προσπαθώντας να βρει κάποιος που ταιριάζει το κάθε κομμάτι, ακονίζει ταυτόχρονα το μυαλό του. Ακόμη, δεν πρέπει να λησμονούμε πως είναι μία ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις οθόνες που πια κυριαρχούν τόσο στις δουλειές όσο και στον ελεύθερο χρόνο μας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση, αλλά είναι ευχάριστη ασχολία και για μία παρέα. Έτσι, οι παρέες αυτές έρχονται πιο κοντά, ενώ εγγυημένα είναι τα γέλια και οι ωραίες στιγμές.

Η χρησιμότητα ενός παζλ

Μια ακόμα ανησυχία όσον αφορά παζλ μεγάλου μεγέθους είναι το: ‘Τι τα κάνω τώρα;’. Υπάρχει, όμως, κι εδώ μια λύση. Είναι ιδανικά για τη διακόσμηση του σπιτιού. Για παράδειγμα, αντί για έναν πίνακα ζωγραφικής ή μια αφίσα, μπορείς να κρεμάσεις ένα παζλ στον τοίχο. Έτσι, έχεις κυριολεκτικά φτιάξει και τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Ειδικά στις μέρες μας, μπορείς να βρεις σχεδόν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Μια φωτογραφία πόλης, μια εικόνα τοπίου ή φύσης, κάποιο έργο γνωστού ζωγράφου, κάτι εμπνευσμένο από σειρές και ταινίες, κλπ. Για τους λίγο πιο θαρραλέους, υπάρχουν και τα crypt, αυτά είναι 500+ κομματιών κι έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι απολύτως μονόχρωμα.

Η ζωή είναι σαν ένα παζλ

Μιας και μιλήσαμε για τα πρακτικά οφέλη που προσφέρει ένα παζλ, αξίζει να αφιερώσουμε και λίγες γραμμές για τη μεταφορική σημασία ενός παζλ, όσον αφορά τη ζωή. Αυτή μπορεί να παρομοιαστεί ευστοχότατα με ένα παζλ, όπως πολύ ωραία είχε περιγράψει ένας κωμικός ονόματι Daniel Sloss. Ειδικότερα, όπως σε ένα παζλ ξεκινάς από τις 4 γωνίες. Αυτές είναι οικογένεια, φίλοι, χόμπι και επάγγελμα. Από αυτές, ο καθένας συνεχίζει να φτιάχνει το παζλ της ζωής του κομμάτι-κομμάτι με κάθε μάθημα που μαθαίνει και με κάθε εμπειρία που ζει. Έτσι, φτάνεις στο κέντρο του. Αυτό το κέντρο συμπληρώνεται μόνο όταν βρεις το άλλο σου μισό, τον άνθρωπο που θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μαζί του.

Ωστόσο, ο Sloss παρουσιάζει μια εναλλακτική, πιο ρεαλιστική, οπτική, που βασίζεται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που κάθε άνθρωπος φτιάχνει ένα δικό του παζλ, είναι αδύνατον να ταιριάζουν 2 παζλ τέλεια. Έτσι εξηγούνται και οι χωρισμοί και τα διαζύγια. Επίσης, μέσα σε μια σχέση, προσπαθεί ένας άνθρωπος να συμβιβαστεί, δηλαδή πετάει ή αλλάζει θέση κάποια κομμάτια, ώστε να μπορέσει να ταιριάξει με το παζλ του άλλου. Και στο τέλος, φτάνει συνειδητοποιεί πως αυτός και ο/η σύντροφός του προσπαθούν να συναρμολογήσουν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Ο Sloss κάνει μια μεγαλύτερη ανάλυση βασισμένη πάνω σε αυτήν την αναλογία. Τελικά, καταλήγει στο ότι το κέντρο του παζλ αποτελείται από όλα τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους, είτε αυτό είναι μια σχέση, είτε οτιδήποτε άλλο.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον πως, μέσω αυτής της αναλογίας, αποδεικνύεται πως η ζωή του κάθε ανθρώπου και η ευτυχία του αντικατοπτρίζονται τέλεια μέσα από την κατασκευή ενός παζλ. Συνεπώς, καταλαβαίνει κανείς πως ένα παζλ δεν είναι μόνο ένας πρωτότυπος και όμορφος τρόπος να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία και για περαιτέρω στοχασμό.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.