DEREK: Θα γελάσεις, θα δακρύσεις και θα νιώσεις

DEREK: Θα γελάσεις, θα δακρύσεις και θα νιώσεις

Derek: Ένας γλυκός, με παιδική αφέλεια, υπάλληλος γηροκομείου αγαπά όσα δίνουν χαρά στους ανθρώπους, με τις κάμερες ενός συνεργείου ντοκιμαντέρ να καταγραφούν την καθημερινότητά του, τις συναναστροφές του με τους ηλικιωμένους και τους φίλους του, αλλά και τον πολύ ξεχωριστό τρόπο σκέψης του.

https://www.youtube.com/watch?v=Hd5WdxGRNG8

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΩΜΩΔΙΑ, ΔΡΑΜΑ, MOCUMENTARY
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: Ricky Gervais
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ricky Gervais (Derek), Kerry Godliman (Hannah), David Earl (Kev), Karl Pilkington (Dougie)
ΣΕΖΟΝ: 2 (+Special Episode)
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: 14 (24’/ επεισόδιο) (+ Special Episode: 60’)
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Netflix 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ: IMDb: 8/10, Rotten Tomatoes: 88%

Μια άποψη για…

Σενάριο:

Ο πρωταγωνιστής και δημιουργός της σειράς Ricky Gervais (The Office UK, Extras, After Life) «γράφει για ό,τι γνωρίζει», όπως έχει δηλώσει. Σχεδόν ολόκληρη η οικογένειά του εργάζεται σε κλάδους σχετικούς με την φροντίδα ανθρώπων και αυτό φαίνεται στο «Derek». Πέρα από το γέλιο, στη σειρά υπάρχουν πολλά σημεία που δίνουν έμφαση στο συναίσθημα και την σοβαρότητα της κατάστασης. Πολύ απλά, ο Ricky Gervais έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή.

Αριστερά ο Derek, δεξία η Hannah. Πηγή εικόνας: https://www.rottentomatoes.com/celebrity/ruth_bratt/pictures

Χαρακτήρες

Ο πρωταγωνιστής (Derek) προσπαθεί να δει πάντα το καλό στο καθετί, ο κολλητός του (Kev) είναι ένας ιδιότροπος τύπος και κανείς δεν γνωρίζει πώς καταφέρνει και ζει, η καλή του φίλη και συνάδελφος (Hannah) αποτελεί την προστάτιδα και τη φωνή της λογικής, ενώ ο συντηρητής (Dougie) είναι ο μέσος τύπος από το Μάντσεστερ.

Σκηνοθεσία

Το «Derek» είναι «γυρισμένο» σε στυλ mocumentary (The Office UK & USA) με τους χαρακτήρες να δίνουν συνεντεύξεις στις κάμερες και να στρέφουν το βλέμμα τους σε αυτές, δίνοντας παραπάνω χώρο για επικοινωνία με τον ίδιο το θεατή και κάνοντάς τον μέρος της εμπειρίας και της κατάστασης που περνά ο εκάστοτε χαρακτήρας. Είναι ένα στυλ που εδραιώθηκε μέσα από την επιτυχία που είχε το βρετανικό The Office (Ricky Gervais, Stephen Merchant) και χρησιμοποιείται με μαεστρία στο «Derek».

Derek (Ricky Gervais). Πηγή: https://www.bbcstudios.com.au/

Υποκριτική

Η υποκριτική των ηθοποιών έρχεται να δέσει με την σκηνοθεσία με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως ρεαλιστικό και «ζωντανό». Ο Ricky Gervais προτάθηκε για Emmy καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του και το cast σε κάνει να αμφιβάλεις για το αν είναι ηθοποιοί ή πραγματικοί υπάλληλοι.
Bonus: είναι η πρώτη εμφάνιση του φοβερού και τρομερού Karl Pilkington, για τον οποίο θα γίνει αφιέρωμα, ώστε όσοι δεν τον γνωρίζουν, να το μάθουν.

Προσωπικό Σχόλιο (αν έφτασες μέχρι εδώ, τσέκαρέ το)

Στο Derek υπάρχει γέλιο σε κάθε επεισόδιο. Το γέλιο αυτό βγαίνει από το πώς αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις οι χαρακτήρες και κυρίως ο πρωταγωνιστής με τον δικό του αισιόδοξο τρόπο σκέψης.
Στο Derek υπάρχουν και δάκρυα σε κάθε επεισόδιο. Όλων των ειδών. Όπως αρμόζει σε μια καλή δραματική/κωμική σειρά.

Διαπραγματεύεται ζητήματα που δεν σκεφτόμαστε συχνά, όπως το πώς είναι η ζωή σε έναν οίκο ευγηρίας, πώς είναι η κατάσταση όταν κάποιος «φεύγει» και πώς το αντιμετωπίζουν οι ένοικοι και οι υπάλληλοι. Πώς είναι η ζωή σε ένα γηροκομείο όταν κάποιος μπαίνει για πρώτη φορά και πολλά άλλα τα οποία καταλαβαίνει ο καθείς με τον τρόπο του… Όλα αυτά έχουν στο κέντρο τους έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθάει τους πάντες.
Ο Derek με άμεσο τρόπο περνάει μηνύματα για τη χαρά, τη συγχώρεση, την ανιδιοτελή αγάπη, την αγάπη προς τα ζώα και την ίδια τη ζωή. Παρά τα εμπόδια, παρά τις κακές συμπεριφορές.

Αριστερά ο Derek και δεξιά ο Dougie. Πηγή Εικόνας: https://www.washingtonpost.com/


Είναι μια εύπεπτη σειρά με λίγα επεισόδια διάρκειας περίπου 24 λεπτών, που μπορείς να την παρακολουθήσεις όλη μέσα σε μια μέρα. Στο Derek θα δεις κάτι διαφορετικό. Είναι μια σειρά που θα σε «αγγίξει», θα μπει στο μυαλό σου αλλά κυρίως στην καρδία σου. Δεν σε μπουκώνει, δεν σε λιγώνει, δεν σε κουράζει. Αντιθέτως, εκπλήσσει και «χαϊδεύει» την ψυχή σου. #DerekSays: Give it a try 😉

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.