Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

Ο Andrew Bagby, φοιτητής ιατρικής, δολοφονήθηκε από την σύντροφό του Shirley Jane Turner. Λίγο μετά τη σύλληψή της, η Shirley ανακοινώνει ότι είναι έγκυος στο παιδί του,τον Zachary. Αυτό οδήγησε τον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Kurt Kuenne, στενό φίλο του Andrew, να πάρει συνέντευξη από γονείς, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες για να μάθει ο μικρός Zachary ποιος ήταν ο μπαμπάς του. Τα σχέδια, όμως, άλλαξαν.

Ο Kuenne, αρχικά, είχε σκοπό το Dear Zachary να είναι ένα φιλμ για τους φίλους και την οικογένεια του Andrew. Ωστόσο, τα γεγονότα πήραν σπαρακτική τροπή, για αυτό κι αποφάσισε να κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ δημόσια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: Kurt Kuenne
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ: IMDb: 8.5/10, Rotten Tomatoes: 94%


ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ONLINE: ΕΔΩ ή ΕΔΩ

Μια άποψη για…

Σεναρίο/Σκηνοθεσία:

Ο Kurt Kuenne έστησε αριστοτεχνικά το ντοκιμαντέρ Dear Zachary «ξεσηκώνοντας» όλο το σόι του Bagby και έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα άτομα από το περιβάλλον του να θυμηθούν, να περιγράψουν και να ξαναβιώσουν τις όμορφες στιγμές που έζησαν πλάι του. Ο ίδιος ο Kuenne είναι και ο αφηγητής διηγώντας με μαεστρία τα όσα εκτυλίσσονται.

Μαζί με τις συνεντεύξεις χρησιμοποιεί και παλαιότερο υλικό με τις ταινίες που γύριζαν ως έφηβοι μαζί με τον Bagby αλλά και με πολλές καταστάσεις που έτυχε να καταγράψει με την κάμερα του όταν ζούσε. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε και εμείς φίλοι του Andrew.

Ο Adrew Bagby

Στο δεύτερο μισό του ντοκιμαντέρ, συνεργάτες, φίλοι και γονείς μιλούν για την σχέση που είχε με την γυναίκα που τον δολοφόνησε, τα προβλήματα που προκαλούσε στην ζωή του αλλά και το πώς έγινε το τραγικό συμβάν.

Το δεύτερο μισό χρειάζεται ψυχικά αποθέματα από τον θεατή… Είναι γυρισμένο σε real time και βλέπουμε τον αγώνα που κάνουν οι γονείς του για την κηδεμονία του εγγονού τους από την γυναίκα που σκότωσε τον γιο τους. Η γωνία θέασης μεταβάλλεται. Το ντοκιμαντέρ αλλάζει πρωταγωνιστές και χαρακτήρα. Ο μικρός Zachary κάνει την εμφάνιση του στην κάμερα. Στην διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, όμως, κάνεις δεν περίμενε να γίνει αυτό που έγινε…

Shirley Jane Turner: η δολοφόνος του Andrew Bagby

Προσωπικό σχόλιο (αν έφτασες μέχρι εδώ, τσέκαρέ το)

Ό,τι κι αν πω για αυτό το ντοκιμαντέρ θα είναι λίγο. Είναι μια από αυτές τις μοναδικές εμπειρίες που θα ζήσεις μπροστά από την οθόνη σου. Το ντοκιμαντέρ λαμβάνει μέρος σε «πραγματικό χρόνο», πράγμα που σημαίνει ότι τα γεγονότα εξελίσσονται καθώς το ίδιο το ντοκιμαντέρ εξελίσσεται. Αυτό είναι κάτι που σπανίως βλέπουμε.

Το κυριότερο όμως είναι η «ψυχοφθόρα βόλτα» που σε πάει. Ξεκινάει ως ντοκιμαντέρ για έναν αθώο άνθρωπο που δολοφονήθηκε και καταλήγει σε μια καταγραφή γεγονότων που δεν περίμενες να δεις

Ο Kuenne δεν δίνει καμία ευκαιρία για εφησυχασμό. Προχωρά γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο χρόνος φαίνεται να πετάει.

Μεταξύ οικογένειας, φίλων και συναδέλφων, τα όσα που καταγράφονται είναι πραγματικά συγκινητικά. Είναι ένα εκπληκτικό πορτρέτο αυτού του ανθρώπου που αγαπήθηκε από όλους όσους γνώρισε- χωρίς υπερβολή.

Στο δεύτερο μισό ερχόμαστε κοντά στους γονείς του, τον David Bagby και την Kate Bagby. Νιώθουμε τον πόνο τους αλλά, κυρίως, μαθαίνουμε για τον αγώνα τους να μεγαλώσουν εκείνοι τον γιο του γιου τους. Για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Μια ζωή με αγάπη… Το Dear Zachary έχει οργή, ελπίδα, απογοήτευση, θλίψη και πόνο

Το τέλους του έργου του Kuenne και της ιστορίας, γενικότερα, θα σε αφήσει άναυδο και παγωμένο να βλέπεις τους τίτλους τέλους με δάκρυα στα μάτια. Θα έχεις οργή, θλίψη και πόνο. Θα αντιληφθείς για ακόμη μια φορά τι είναι ικανό να κάνει ένα αισχρό και σάπιο μυαλό. Είναι μια αληθινή ιστορία που θα ήθελες να ήταν «προϊόν φαντασίας».

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.