Dave Gurney: Δεν είναι μια απλή σειρά βιβλίων

Dave Gurney: Δεν είναι μια απλή σειρά βιβλίων

Η σειρά αστυνομικών βιβλίων “Dave Gurney” του John Verdon έγινε ιδιαίτερα γνωστή χάρη στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Σκέψου Έναν Αριθμό (2010)”. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό. Ακολουθούν τα “Κράτα Τα Μάτια Σου Κλειστά (2011)”, “Άσε Τον Διάβολο Ήσυχο (2012)”, “Ο Πίτερ Παν Πρέπει Να Πεθάνει (2013)”, “Η Λίμνη Των Λύκων (2015)”, “Ο Λευκός Ποταμός Φλέγεται (2018)” και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και το πιο πρόσφατο βιβλίο, με αγγλικό τίτλο “On Harrow Hill” που κυκλοφόρησε το 2020.

Η σειρά ακολουθεί τη ζωή του συνταξιούχου αστυνομικού Ντέιβ Γκάρνεϊ. Ο Γκάρνεϊ έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και ζει με τη γυναίκα του, Μάντλιν, στην εξοχή μετά από δική της επιθυμία. Παρόλο που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να ζήσει ήσυχα τη ζωή του με τη γυναίκα του, πάντα αναγκάζεται να ανακατευτεί σε μια υπόθεση της αστυνομίας και να βοηθήσει στην εξιχνίαση των πιο παράξενων εγκλημάτων.

Σκέψου έναν αριθμό

Γιατί όμως πρέπει να διαβάσεις αυτήν τη σειρά βιβλίων;

Από συγγραφική άποψη, τα βιβλία είναι γραμμένα αρκετά απλά, κατανοητά και με μικρά κεφάλαια. Ο αναγνώστης μπορεί να τα διαβάσει χωρίς να κουράζεται, η ροή της ιστορίας κυλάει ομαλά χωρίς να πλατιάζει με “υπο-πλοκές”. Από άποψη ίντριγκας και μυστηρίου, ο Verdon καταφέρνει κάθε φορά να μας εκπλήξει με έξυπνους τρόπους. Όπως στο “Σκέψου Έναν Αριθμό”, η λύση ήταν τόσο απλή και ο ένοχος μπροστά στα μάτια μας αλλά μας έπεισε πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ή στο “Η Λίμνη Των Λύκων”, όπου ο αναγνώστης-και ο ήρωας-εστιάζουν σε κάτι μη ρεαλιστικό κι εφικτό και εν τέλει συμβαίνει κάτι επίσης απλό. Προσωπικά, για να θεωρήσω καλό ένα αστυνομικό βιβλίο πρέπει να με κάνει να σκέφτομαι με τις ώρες και όταν το κλείνω να μένω με την αίσθηση πως θα εκραγεί το κεφάλι μου. Και, φυσικά, ο Verdon καταφέρνει κάθε φορά να με εκπλήξει.

Ο λόγος που θέλω να μιλήσω για αυτήν την υπέροχη σειρά βιβλίων, όμως, είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μας. Ο-πρώην-ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ. Ένας οριακά αντιήρωας. Ένας ήρωας ως αστυνομικός αλλά αντιήρωας όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.

Κράτα Τα Μάτια Σου Κλειστά

Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ έχει πολλά ελαττώματα

Είναι εργασιομανής. Δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος αν δεν επιλύει εγκλήματα. Είναι επίσης κακός σύζυγος που δεν κατανοεί πλήρως τις ανάγκες της Μάντλιν και δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Αυτό φαίνεται σε κάθε βιβλίο που μπλέκεται με την εξιχνίαση δολοφονιών που δεν τον αφορούν. Επίσης, είναι κακός πατέρας. Έχει έναν γιο από προηγούμενο γάμο, με τον οποίο μιλάει στη χάση και στη φέξη και δηλώνει ότι δεν συμπαθεί, καθώς του θυμίζει την πρώην γυναίκα του. Είναι αντικοινωνικός, χωρίς φίλους και η μοναδική του παρέα είναι ο ντετέκτιβ Τζακ Χάρντγουϊκ, τον οποίο αντιπαθεί αλλά θαυμάζει για τις ικανότητές του και η αντιπαλότητα και συνεξάρτησή τους είναι μεγάλο κομμάτι των βιβλίων.

Άσε Τον Διάβολο Ήσυχο

Είναι όμως ευφυής και ταλαντούχος

Μπορεί να υπεραναλύσει την κάθε κατάσταση-μόνο όταν μιλάμε για έγκλημα!-και να σκεφτεί όλες τις δυνατές λύσεις. Συνδυάζει, ψάχνει, ενώνει, απορρίπτει και καταλήγει στο συμπέρασμα με μεγάλη επιτυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει φτάσει τόσο ψηλά ως ντετέκτιβ.

Ο Πίτερ Παν Πρέπει Να Πεθάνει

Ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις

Τα ελαττώματα του Γκάρνεϊ μπορούν να τον κάνουν εύκολα αντιπαθή. Στο πρώτο, όμως, βιβλίο μαθαίνουμε πως ο λόγος της αντικοινωνικότητάς του είναι ένα τραγικό συμβάν που τον έκανε να νιώσει ανίκανος ως πατέρας και σύζυγος. Όπως και η έλλειψη πατρικής φιγούρας. Για αυτό, έκανε αυτό που νόμιζε ότι μπορεί να κάνει σωστά: Αφιέρωσε τη ζωή του στη δικαιοσύνη. Και ας ήταν η δικαιοσύνη ο λόγος που σε μια στιγμή έχασε τα πάντα.

Η Λίμνη Των Λύκων

Όλα αυτά, όμως, τον κάνουν ρεαλιστικό

Ο Verdon δεν χρησιμοποιεί το κοινότυπο του “τέλειου” πρωταγωνιστή. Αντιθέτως, μας δίνει έναν ήρωα με πολλά ελαττώματα που θα κρίνουμε, θα επικρίνουμε και θα κατακρίνουμε. Και το ίδιο κάνει και ο ίδιος ο ήρωας για τον εαυτό του. Δεν μας δίνει τον τέλειο ήρωα αλλά τον αντιήρωα με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε.

Ο Λευκός Ποταμός Φλέγεται

Κλείνοντας, λοιπόν, η σειρά βιβλίων Dave Gurney είναι μια σειρά που εύκολα θα γίνει αγαπητή στον λάτρη του αστυνομικού και θα κάνει οποιονδήποτε αναγνώστη να λατρέψει το είδος. Η εύκολη γραφή και οι έξυπνες πλοκές μπορούν εύκολα να μας καθηλώσουν και, φυσικά, μας δίνει έναν ήρωα που αγαπάμε (να μισούμε) και μία από τις πιο καλογραμμένες σχέσεις αγάπης και μίσους μεταξύ των δύο ντετέκτιβ.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.