8 Συνήθειες για οικολογικό τρόπο ζωής

8 Συνήθειες για οικολογικό τρόπο ζωής

Σήμερα, στις 22 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Με αφορμή αυτήν την ημέρα, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο με 8 συνήθειες για οικολογικό τρόπο ζωής. Φαίνονται πολύ απλά πράγματα και αν όλοι κάνουμε έστω τα μισά από αυτά, θα κάνουμε τη διαφορά στον πλανήτη μας, στον οποίο κατοικούμε, μας φιλοξενεί και οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση του κρέατος και του ψαριού

Η βιομηχανία του κρέατος και του ψαριού είναι οι πρώτες πιο ρυπογόνες βιομηχανίες. Αρχικά, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές καίγονται δάση ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εκτάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χλωρίδας, την εξαφάνιση άγριων ειδών και την εμφάνιση άγριων ειδών σε περιοχές όπου ζει ο άνθρωπος. Το τελευταίο μπορεί να γίνει αιτία για εμφάνιση ασθενειών που είχαν αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, τα λύματα απορρίπτονται στη θάλασσα, μολύνοντας τα νερά. Οι ιχθυοκαλλιέργειες από την άλλη, είναι μία βασική αιτία της μόλυνσης των υδάτων και της εξαφάνισης θαλάσσιων ειδών.

Μπορεί να πιστεύεις ότι για να κάνεις τη διαφορά χρειάζεται να κόψεις εντελώς τα ζωικά προϊόντα αλλά δεν είναι εντελώς αληθές αυτό. Αν δεν νιώθεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μία χορτοφαγική διατροφή, μπορείς να ελαττώσεις το κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα. Ακόμη και αν τρως 3 φορές την εβδομάδα το μεσημέρι και το βράδυ, μπορείς να τρως μόνο το μεσημέρι και θα έχεις ήδη μειώσει την κατανάλωσή σου στο 50%!

Επένδυσε σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και σε ένα παγούρι

Ο περισσότερος κόσμος θα αγοράσει καφέ και νερό σε πλαστικό μπουκάλι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε 7 πλαστικά ποτήρια και 7 πλαστικά μπουκάλια ανά άτομο την εβδομάδα που θα καταλήξουν στις θάλασσες. Αν αγοράσεις εφάπαξ ένα ποτήρι και ένα παγούρι και ζητάς να σου βάζουν αυτό που παραγγέλνεις εκεί, σκέψου πόσα πλαστικά γλιτώνεις την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα και τον χρόνο! Επιπλέον, είναι πολύ πιο υγιεινό καθώς, σε αντίθεση με τα πλαστικά, κανένας άλλος δεν αγγίζει το στόμιο του ποτηριού σου και είσαι πάντα σίγουρος/η ότι είναι καθαρό!

Ομοίως, αγόρασε γυάλινα τάπερ και δοχεία φαγητού

Αυτά είναι πολύ χρήσιμα αν θέλεις να πάρεις φαγητό σε takeaway. Θα γλιτώσεις το πλαστικό τάπερ και, όπως και με το ποτήρι, είναι πιο υγιεινό για σένα. Αν έχεις κατοικίδιο και του αγοράζεις χύμα τροφή, με ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο δεν θα χρειάζεσαι πλαστική σακούλα. Ένα τέτοιο δοχείο μπορείς να χρησιμοποιείς και για ξηρούς καρπούς, όσπρια ή χύμα καφέ!

Αγόρασε οικολογικά καλαμάκια και πάνινες τσάντες

Τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι καθόλου ευχάριστα, συμφωνώ. Υπάρχουν, όμως, μεταλλικά, βιοδιασπώμενα και καλαμάκια από μπαμπού. Υπάρχουν καλαμάκια από μπαμπού που είναι πλενόμενα και μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Μία πάνινη τσάντα είναι βολική για τα ψώνια, θα ξέρεις πάντα ότι είναι καθαρή και δεν θα πληρώνεις και τον φόρο της πλαστικής σακούλας. Αν το υπολογίσεις, μακροπρόθεσμα σε συμφέρει και οικονομικά!

Πάρε ένα τασάκι τσέπης

Το τασάκι τσέπης είναι μικρό και μοιάζει με πορτοφολάκι. Το εσωτερικό του είναι πυρασφαλές και τα περισσότερα χωράνε γύρω στα 5 εργοστασιακά τσιγάρα. Αν καπνίζεις στριφτά, χωράνε 10. Λόγω της επένδυσης, θα σβήσουν γρήγορα και σε μία ώρα θα είναι ασφαλές να τα πετάξεις σε κάποιον κάδο.

Το να μην πετάς τα αποτσίγαρά σου και να μην λερώνεις τον χώρο όπου βρίσκεσαι είναι κάτι πολύ απλό για πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Επίσης, πολλοί δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό καθώς πιστεύουν ότι τα σκουπίδια μας καταλήγουν έτσι κι αλλιώς στη θάλασσα. Στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Χρησιμοποιούμε χωματερές. Επίσης, το πρόβλημα με τα αποτσίγαρα είναι και ο κίνδυνος να φαγωθούν από ένα μικρό παιδί ή ένα ζώο. Θα το ήθελες αυτό;

Προτίμησε τα ρούχα που δεν περιέχουν πλαστικό στη σύνθεση

Το ακρυλικό ύφασμα πέρα από κακό στο δέρμα κάνει και κακό στο περιβάλλον. Όταν το πλένεις, ίνες πλαστικού περνάνε στην παροχή νερού του σπιτιού σου και καταλήγουν στη θάλασσα. Προτίμησε βαμβακερά, λινά και μάλλινα υφάσματα!

Αγόραζε φυσικά καλλυντικά

Τα περισσότερα καλλυντικά διαθέτουν μικροπλαστικά. Στα συστατικά θα αναγράφουν πολυαιθυλένιο. Προσπάθησε να τα αποφεύγεις, αντίθετα προτίμησε φυσικά καλλυντικά που θα βρεις online ή και σε τοπικά μαγαζιά. Το καλλυντικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυαιθυλένιο είναι το scrub. Αν θέλεις να το αντικαταστήσεις, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα από το σπίτι σου. Ανάμειξε 1 μέρος ελαιόλαδο με 2 μέρη ζάχαρης. Αυτό! Και αν θέλεις, πρόσθεσε και 1 μέρος χαμομήλι για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Φύτεψε μερικά λουλούδια!

Τα λουλούδια σου θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και θα απελευθερώνουν οξυγόνο. Θέλεις άλλον έναν λόγο; Θα προσελκύουν μέλισσες, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθάνε στην ανάπτυξη της χλωρίδας και κατ’επέκταση στην αύξηση του καθαρού αέρα!

Το να ακολουθούμε έναν οικολογικό τρόπο ζωής βοηθάει και εμάς άμεσα με πολλούς τρόπους αλλά και έμμεσα. Το βασικό, όμως, είναι να φροντίσουμε τον πλανήτη μας. Όπως λέει και μια ινδιάνικη παροιμία… “Τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας”.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο. Επίσης μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας μας, γραφτείτε στο Forum μας και ακολουθήστε μας στα social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.