Πώς να ομορφύνεις ένα γυάλινο βαζάκι

Πώς να ομορφύνεις ένα γυάλινο βαζάκι

Το άρθρο είναι σε συνεργασία με το CraftingMood.

Όλοι μας πάνω κάτω έχουμε κάποια αντικείμενα στο σπίτι μας που τα κρατάμε “σε περίπτωση που τα χρειαστούμε”. Κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούμε σαν αποθηκευτικό χώρο (π.χ. βαζάκια, κουτάκια του καφέ, χαρτόκουτα) ή τα έχουμε κάπου φυλαγμένα. Εγώ, λοιπόν, έχω να σου προτείνω έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο για να μεταμορφώσεις ένα γυάλινο βαζάκι. Έτσι, ναι μεν θα κάνει τη δουλειά του αλλά θα ταιριάζει και με την αισθητική σου. Θα σου πω αναλυτικά τι θα χρειαστείς για το κάθε τι, πώς να εφαρμόσεις το κάθε υλικό και πού θα το βρεις.

Εγώ το δικό μου βαζάκι το χρησιμοποίησα ως θήκη για τα πινέλα μακιγιάζ μου:

Τι θα χρειαστείς:

  • Αστάρι: Δεν μπορείς να απλώσεις χρώμα σε όλα τα υλικά. Κάποια είναι αρκετά απορροφητικά ώστε να το συγκρατούν (χαρτί ή ξύλο) ενώ κάποια το “διώχνουν” (γυαλί, πλαστικό, πηλός). Επειδή μιλάμε για γυάλινο βάζο, το αστάρι είναι απαραίτητο.
  • Ακρυλικό χρώμα. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα μεταλλικό εφέ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεταλλικά χρώματα, υπάρχουν άπειρες αποχρώσεις να διαλέξεις.
  • Ένα στένσιλ: Σε περίπτωση που δεν το’χεις με τη ζωγραφική, το στένσιλ είναι η κατάλληλη επιλογή. Αποτελείται από μία πλαστική επιφάνεια που έχει κενά σε διάφορα σχέδια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάψεις το κενό κομμάτι και στην επιφάνειά σου θα μείνει μόνο το σχέδιο.
  • Σφουγγαράκι ή σταμπαδόρο: Για να απλώσεις το αστάρι και το χρώμα. Παρόλο που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, ο σταμπαδόρος θα σε βοηθήσει να μην λερώσεις τα χέρια σου.
  • Βερνίκι: Απλώνεται στο τέλος. Η δουλειά του είναι να προστατεύει το αντικείμενο από τη φθορά. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε γυαλιστερό ή ματ, αναλόγως το γούστο σου.
  • Πινέλο για να απλώσεις το βερνίκι.

Τι θα κάνεις

Αφού έχεις συγκεντρώσει όλα σου τα υλικά, ώρα για δράση.

Με το σφουγαράκι ή τον σταμπαδόρο άπλωσε ταμποναριστά (δηλ. με γρήγορες κινήσεις πάνω-κάτω) το αστάρι σε όλο το βάζο. Άφησέ το να στεγνώσει καλά και μετά επανάλαβε άλλη μία φορά. Tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Όταν έχει στεγνώσει τελείως, άπλωσε το χρώμα με τον ίδιο τρόπο.

Αφού στεγνώσει καλά το χρώμα, χρησιμοποίησε το στένσιλ σου. Πάλι ταμποναριστά, με τη χρήση ενός ειδικού πινέλου ή και με του σταμπαδόρου, φτιάξε το σχήμα σου. Πρόσεχε όμως, να το κρατάς σταθερό με το ένα σου χέρι και να μην βάψεις κατά λάθος κάτω από το πλαστικό. Tip: Σε περίπτωση που σου “ξεφύγει”, διόρθωσε με ένα μωρομάντηλο.

Τέλος, άφησε το βάζο σου να στεγνώσει καλά. Όταν είναι εντελώς στεγνό, με το πινέλο σου άπλωσε το βερνίκι παντού και επανάλαβε μερικές φορές. Καλό είναι να το περάσεις 2-3 στρώσεις. Μπορεί όπως το απλώνεις, να σου φαίνεται πως αφήνει ένα μπλε χρώμα, μην αγχώνεσαι, όταν στεγνώσει εντελώς θα είναι διάφανο. Tip: Αν σκοπεύεις να βάλεις το βάζο σου σε κάποιο σημείο του σπιτιού που έχει υγρασία ή αν θέλεις να μπορείς να το πλένεις, χρησιμοποίησε αδιάβροχο βερνίκι με 4-5 στρώσεις.

Πώς να διατηρήσεις το βάζο μου

  • Σε περίπτωση που δεν έχεις απλώσει αδιάβροχο βερνίκι, να το καθαρίζεις μόνο με στεγνό πανάκι.Αν βάλεις νερό θα φύγουν τα χρώματα.
  • Αν του βάλεις αδιάβροχο βερνίκι, μπορείς να το καθαρίζεις με βρεγμένο πανί ή να το πλύνεις αλλά θα σου πρότεινα να μην το βάλεις σε πλυντήριο πιάτων.

Θα θέλατε να δείτε και κάποια άλλη εύκολη κατασκευή; Σχολιάστε από κάτω.

5 thoughts on “Πώς να ομορφύνεις ένα γυάλινο βαζάκι

Leave a Reply

Your email address will not be published.