Πανελλήνιες: 7 τρόποι να επιβιώσεις

Πανελλήνιες: 7 τρόποι να επιβιώσεις

  Μπήκε επιτέλους ο Μάρτης. Για τους μικρότερους και τους ενήλικες, είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης και δεν αλλάζουν πολλά από την καθημερινότητά τους. Για εσένα, όμως, είναι τρεις μήνες πριν τις Πανελλήνιες. Το ξέρω, έχεις αρχίσει επαναλήψεις, δεν έχεις σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο και το άγχος σου έχει βαρέσει κόκκινο. Δεν θα σου πω να μην αγχώνεσαι γιατί κανείς δεν σταμάτησε να το κάνει όταν του το είπαν. Θα σου πω κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε μέσα σε όσο χρόνο έχεις, να γίνει καλύτερη και πιο σωστή δουλειά.
#1 Φτιάξε πρόγραμμα

  Το ξέρω, έχεις βαρεθεί να το ακούς αλλά είναι το Α και το Ω. Κάθισε και δες πόση ύλη πρέπει να βγάλεις και για πότε. Φτιάξε μία λίστα με το κάθε μάθημα και σημείωσε περίπου πόση ώρα θα σου πάρει. Έτσι θα μπορείς να υπολογίσεις πιο εύκολα τι ώρα θα ξεκινήσεις και τι ώρα θα τελειώσεις.

#2 Κανε τακτικά διαλείμματα
  
  Πριν αρχίσεις διάβασμα, βάλε ξυπνητήρι για μετά από 45 λεπτά και ρύθμισε ένα τέταρτο αναβολή. Μόλις χτυπήσει, σήκω και πήγαινε σε κάποιον άλλο χώρο. Φάε κάτι, μίλα με τους υπόλοιπους στο σπίτι, βγες λίγο στο μπαλκόνι και μετά συνέχισε. Αν καθίσεις στο χώρο που διαβάζεις θα σε κουράσει πιο πολύ ενώ αν φύγεις θα χαλαρώσεις και θα συνεχίσεις με περισσότερη όρεξη.

#3 Κράτα σημειώσεις
  
Υπογράμμισε τα πιο σημαντικά, σημείωσε δίπλα κάτι που είπε ο καθηγητής στο μάθημα και αν κάτι δεν το καταλαβαίνεις όπως το λέει το βιβλίο πάρε ένα post-it, γράψ’το με δικά σου λόγια και βάλ’το από πάνω. Αν το μάθημα που διαβάζεις έχει πολλά πράγματα που πρέπει να τα θυμάσαι με σειρά, πάρε ένα χαρτί, σημείωσέ τα αριθμημένα και σύρραψέ το πάνω στη σελίδα προσεκτικά ώστε να μπορείς να το σηκώνεις και να βλέπεις και τα λόγια του βιβλίου.

#4 Γράφε τις απορίες σου σε ένα χαρτί

  Την ώρα που διαβάζεις, κράτα ένα χαρτί ή το τετράδιό σου δίπλα και γράψε αριθμημένα ότι δεν καταλαβαίνεις. Στο μάθημα, πήγαινε στον καθηγητή σου και ζήτα του να σου τα εξηγήσει. Μπορείς να γράψεις και εκεί την απάντηση ή κάποια παραπομπή στο βιβλίο ή σε μία άσκηση ώστε στην επόμενη επανάληψή σου να τα βρεις πιο εύκολα.

#5 Αξιοποίησε σωστά το σχολείο

  Ίσως οι μεγαλύτεροι δεν σε καταλαβαίνουν όταν τους λες ότι δεν διαβάζεις στο σχολείο ή διαβάζεις για το φροντιστήριο την ώρα του μαθήματος. Μεταξύ μας, το ξέρουμε ότι οι περισσότεροι καθηγητές (κυρίως προς το τέλος της χρονιάς) δεν δίνουν σημασία στο αν παρακολουθείς ή όχι ή μπορεί και να μην κάνουν καν μάθημα.
Δεν θα σου πω, όμως να κάνεις αυτό. Όταν έχεις ένα μάθημα που δίνεις στις Πανελλήνιες, μπορείς να ζητήσεις και από τον καθηγητή του σχολείου να σου εξηγήσει κάποια πράγματα, δεν θα σου πει όχι. Ίσα ίσα, θα χαρεί που ενδιαφέρθηκες για το μάθημά του. Μπορείς και να του πεις να σου δώσει μερικές ασκήσεις ή αν έχει χρόνο, να λύσει στην τάξη κάποια που σε δυσκολεύει.
Και το βασικό: Μην διαβάζεις για το φροντιστήριο την ώρα του μαθήματος. Στην τάξη αποσπάται η προσοχή σου, ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και βιάζεσαι να τα έχεις όλα έτοιμα μέχρι το απόγευμα. Προσπάθησε να τα έχεις κάνει όλα στο σπίτι και κάνε μια επανάληψη. Ξαναδές τις ασκήσεις σου ή διάβασε πάλι όσα πρέπει να ξέρεις απέξω. Όλο και κάτι θα σου έχει ξεφύγει.

#5 Να τρέφεσαι σωστά
  
  Μην τρως πολλά πράγματα απ’έξω και μην πίνεις μόνο καφέδες. Να τρως κανονικά κάθε 3-4 ώρες. Προσπάθησε να καταναλώνεις φρούτα και χυμούς για να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια αλλά και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δεν νομίζω να θέλεις να αρρωστήσεις, ειδικά τώρα που κυκλοφορούν ιώσεις. #6 Διάβασε με φίλους σου 

  Πηγαίνετε σε κάποιο study καφέ ή σε κάποιο σπίτι. Εφαρμόστε την μέθοδο των διαλειμμάτων, μόνο που αυτή τη φορά θα βάλετε πατήσετε δύο φορές την αναβολή. Στο πρώτο τέταρτο, ανταλλάξτε απορίες και στο δεύτερο κουβεντιάστε, πείτε τα νέα σας και χαζέψτε λίγο. Στο τέλος μπορείτε να “εξετάσετε” ο ένας τον άλλον. Ε και σιγά μωρέ, καθίστε και μισή ωρίτσα παραπάνω και περάστε καλά. 

 

Show/hide-content

2 thoughts on “Πανελλήνιες: 7 τρόποι να επιβιώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.